Ενημερωθείτε σχετικά με την αναζήτηση εργασίας στην ΕΕ
18/10/2013 Ευκαιρίες Εργασίας   Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα  
Ενημερωθείτε σχετικά με την αναζήτηση εργασίας στην ΕΕ
Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του EURES Ισπανίας και Γερμανίας, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των δύο χωρών διοργάνωσαν στην Ισπανία ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με την αγορά εργασίας στη Γερμανία. 
Ιδού ορισμένες οδηγίες που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που διοργανώθηκε από το EURES των Κανάριων Νησιών και απευθυνόταν σε μηχανικούς και άτομα με εξειδίκευση στην τεχνολογία των πληροφοριών, οι οποίες όμως μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όλους!

  • Σκεφτείτε σε ποιες χώρες και περιοχές υπάρχει ζήτηση για άτομα με τις δικές σας δεξιότητες. Στη Γερμανία αποφοιτούν από τις σχολές μηχανικών περίπου 12.000 άτομα κάθε χρόνο, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Πάντως, η έλλειψη σε μηχανολόγους μηχανικούς και σε μηχανικούς αυτοκινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας από ό,τι στο ανατολικό. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες στην αναζήτηση εργασίας. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να συμβουλευτείτε το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας*.

  • Εξασφαλίστε την αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων. Γνωρίζετε τι είναι το «Dipl-Ing.» ή το «MEng»; Φανταστείτε λοιπόν το ενδεχόμενο ο πιθανός εργοδότης σας να μην μπορεί να αναγνωρίσει το αντικείμενο των σπουδών σας. Επίσης, πρέπει να μάθετε εάν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς η επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είναι υποχρεωτική. Για τις πληροφορίες αυτές μπορείτε να απευθυνθείτε στα εθνικά κέντρα πληροφόρησης του ευρωπαϊκού δικτύου (ENIC)* και στις υπηρεσίες για την αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων (NARIC)* της χώρας στην οποία αναζητάτε εργασία.

  • Σκεφτείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λογικό είναι να κάνετε αιτήσεις σε μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις, όπως η Mercedes Benz, η BMW, η SIEMENS ή η Volkswagen. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην ΕΕ πάνω από το 99 % των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Στη δε Γερμανία, από τις 1.500 επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν με τις δραστηριότητές τους στην παγκόσμια αγορά, οι 1.400 είναι στην πραγματικότητα ΜΜΕ.

  • Επικοινωνήστε με το EURES της χώρας (ή των χωρών) που επιθυμείτε να εργαστείτε. Εάν στείλετε το βιογραφικό σας και την επιστολή εκδήλωσης του ενδιαφέροντός σας απευθείας στο EURES** της πατρίδας σας και στα αντίστοιχα γραφεία άλλων κρατών μελών της ΕΕ, οι σύμβουλοί τους θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας και να σας ενημερώσουν σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης που ακολουθείται στη συγκεκριμένη χώρα.

  • Ενεργήστε από πριν. Ξεκινήστε να μαθαίνετε τη γλώσσα της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε, φανερώνοντας με τον τρόπο αυτόν την προθυμία σας να εργαστείτε και να εγκλιματιστείτε στο νέο σας εργασιακό περιβάλλον. Μη διστάζετε να στείλετε αυθόρμητα αιτήσεις σε επιχειρήσεις ή να επικοινωνήσετε με αυτές για να ζητήσετε πληροφορίες από τους ίδιους τους εργοδότες για τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρησή τους. Να έχετε πάντα κατά νου ότι εάν παραστεί ανάγκη ο σύμβουλος EURES είναι εκεί για να σας βοηθήσει!

Πηγή: ec.europa.eu