Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού! Αυτό το καλοκαίρι μάθετε προγραμματισμό!!!
30/7/2014 Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα   Προγραμματισμός  
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού! Αυτό το καλοκαίρι μάθετε προγραμματισμό!!!

Ο ήλιος καίει πολύ, έχετε τελειώσει το βιβλίο σας και τα σταυρόλεξα έχουν χάσει τη μαγεία τους; Γιατί να μην αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας αυτόν τον Αύγουστο για να μάθετε μια νέα ψηφιακή γλώσσα; Λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου 2014, δείτε πώς μπορείτε εσείς, οι φίλοι και η οικογένειά σας να αξιοποιήσετε αυτό το καλοκαίρι για να μάθετε προγραμματισμό.

Πάρτε μέρος σε μια δραστηριότητα προγραμματισμού

Μερικές από τις δραστηριότητες που έχουν στο μενού τους οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού για τον Αύγουστο

  • Εσθονία: Kääriku, κοινότητα Otepää, 11-15 Αυγούστου. Παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών μπορούν να μάθουν τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch, να μυηθούν στη ρομποτική και στη χρήση του εργαλείου Kodu GameLab. Επιπλέον των ψηφιακών δραστηριοτήτων, θα υπάρχει άφθονος χρόνος για αθλητισμό και άλλες ασκήσεις για την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος. Περισσότερες πληροφορίες
  • Ουγγαρία: Βουδαπέστη, 11-15 Αυγούστου. Βασική δραστηριότητα αυτής της εκδήλωσης είναι το μάθημα ρομποτικής «Train the Trainer» (κατάρτιση εκπαιδευτή). Περισσότερες πληροφορίες
  • Ουγγαρία: Budaörs, 20 Ιουνίου έως 29 Αυγούστου. Εβδομαδιαίες καλοκαιρινές εκδηλώσεις προγραμματισμού για παιδιά ηλικίας 8-15 ετών. Περισσότερες πληροφορίες


Υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές:

Πάρτε μέρος σε μαθήματα επίδειξης ή εργαστήρια εισαγωγής στον προγραμματισμό, π.χ. στη

Γαλλία

  • Λιλ, 20 και 27 Αυγούστου. Το Cyber-Espace de EuraTechnologies διοργανώνει δύο εργαστήρια προγραμματισμού στα οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών μπορούν να μάθουν τη γλώσσα Scratch. Το πρώτο εργαστήριο (επιπέδου 1) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Αυγούστου και το δεύτερο την Τετάρτη 27 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στο +33 3 20 09 93 15 ή μέσω email euratechnologies@euracite.net
  • Δουνκέρκη, 24 Αυγούστου. Ένα μάθημα επίδειξης προγραμματισμού Coding Goûter θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου και θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα εργαλεία προγραμματισμού.


Γερμανία :

  • Ντίσελντορφ, 30 Αυγούστου. Παιδιά ηλικίας 4-9 ετών μπορούν να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού μαζί με τους γονείς τους. Περισσότερες πληροφορίες


Εισαγωγή στον προγραμματισμό μέσω διαδικτύου

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε μέρος σε μια καλοκαιρινή δραστηριότητα, ιδού τέσσερις τρόποι για να αρχίσετε την εκμάθησή σας από το σπίτι σας (στην ιστοσελίδα «resources» του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού).

Μαθήματα προγραμματισμού για αρχαρίους

  • Scratch : μια δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού που απευθύνεται σε νέους (αλλά μπορεί να ενδιαφέρει και τους μεγαλύτερους σε ηλικία !) με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινητά σχέδια.
  • Codecademy : μάθετε να προγραμματίζετε με διαδραστικό τρόπο, δωρεάν.
  • Code School : μάθετε να χρησιμοποιείτε διαδικτυακές τεχνολογίες μέσω βιντεομαθημάτων, ασκήσεων προγραμματισμού και βιντεογραφημάτων (screencast), χρησιμοποιώντας τον δικό σας υπολογιστή.
  • Code.org tutorials : απλά μαθήματα για αρχαρίους διάρκειας μιας ώρας ή και λιγότερο.
Πλήρη διαδικτυακά μαθήματα διατίθενται στους ακόλουθους ιστότοπους


Δραστηριότητες προγραμματισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο

Δύο πολύ γνωστές διεθνείς πρωτοβουλίες είναι οι CoderDojo και Rails Girls, που στοχεύουν στην οργάνωση και υποστήριξη εθελοντικών ομίλων προγραμματισμού για νέους και γυναίκες.

Σε όμιλο Coderdojos, νέοι ηλικίας 7 έως 17 ετών μαθαίνουν πώς να προγραμματίζουν, να δημιουργούν ιστοσελίδες, εφαρμογές, προγράμματα και παιχνίδια και να διερευνούν νέες τεχνολογίες. Το Rails Girls διδάσκει σε γυναίκες προτυποποίηση και βασικό προγραμματισμό και τις μυεί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα Code.org, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και υποστηρίζεται από τη βιομηχανία. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις (Telefonica, η Google, η Microsoft, telerik κ.λπ.) διοργανώνουν επίσης διάφορες εκδηλώσεις προγραμματισμού.

Διοργανώνετε δραστηριότητα προγραμματισμού;

Προσθέστε την εδώ – ακόμη και αν δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προγραμματισμού τον Οκτώβριο. Έχουν ήδη αναρτηθεί πάνω από 100 εκδηλώσεις Μπορείτε επίσης να την κοινοποιήσετε στο @codeWeekEU και θα το κάνουμε γνωστό.

Πώς είναι οργανωμένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;

Σε κάθε χώρα ένας ή περισσότεροι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού προσφέρθηκαν να αποτελέσουν το βασικό σημείο επαφής για την Εβδομάδα Προγραμματισμού, να διαδώσουν το όραμα της πρωτοβουλίας και να συνδέσουν τοπικές κοινότητες προγραμματισμού και ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο και δημοσιεύονται στον χάρτη του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού από τον διοργανωτή.

Πηγή: epixeiro.gr