Βραδιά του Ερευνητή 2014. Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!
29/8/2014 Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα  
Βραδιά του Ερευνητή 2014. Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους αλλά και τη σημαντική τους προσφορά, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Με σύνθημα Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, που πέρυσι πλημμύρισε με κόσμο, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες τους του και να καλωσορίσει τους φίλους της επιστήμης και όχι μόνο!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, την έκθεση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή. Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενηθούν παραστάσεις και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα και τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ' όλη την Ευρώπη, ενώ θα δούμε βίντεο από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό!

Στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία στην υπαίθρια σκηνή, με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών και της ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πριν από την κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή στον Δημόκριτο, θα προηγηθούν τρία pre-events, που θα ανοίξουν τον δρόμο και θα προετοιμάσουν το κοινό για τη μεγάλη διοργάνωση της 26 του Σεπτέμβρη! Αυτά θα είναι στις 6 Σεπτεμβρίου στον Λόφο των Νυμφών, Θησείο από το Αστεροσκοπείο,στις 12 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στις 19 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά».

Από την παρατήρηση των πιο μακρινών άστρων μέχρι την εικονική περιήγηση στις ελληνικές θάλασσες κι από το κέντρο του ατόμου στην καρδιά του κυττάρου, αυτή τη χρονιά στη Βραδιά του Ερευνητή... η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!

Οι φορείς που φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να διοργανώσουν τη Βραδιά του Ερευνητή στην Αθήνα, την Κόρινθο, την Πύλο και τη Ρόδο, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας "Αθηνά", το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ο Μη Κερδοσκοπικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός "SciCo".

Συγχρόνως, δράσεις για τη Βραδιά Ερευνητή οργανώνονται από μια ακόμη συνεργασία Ερευνητικών Ιδρυμάτων, στην οποία μετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: epixeiro.gr