Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα πριν τη δημιουργία μιας startup
13/5/2013 Επιχειρηματικότητα  
Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα πριν τη δημιουργία μιας startup

Στα πρώτα στάδια της σύλληψης της ιδέας για μία startup εταιρεία θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θα στεναχωριόσασταν, αν κάποιος άλλος ακολουθούσε την ιδέα και όχι εσείς; Έχετε πραγματικά την ανάγκη να ξεκινήσετε κάτι δικό σας ανεξαρτήτως των χρημάτων;

Θα πρέπει επίσης να έχετε αποδεχθεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών αποτυγχάνουν μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Αν απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση θετικά, πέντε είναι οι ερωτήσεις που λογικά ακολουθούν:

- Μπορείτε να επικοινωνήσετε το όραμά σας αποτελεσματικά στους άλλους; Οι start-up λειτουργούν καλύτερα σε συνεργατικά πλαίσια, παρά σε συνθήκες ξεκάθαρης ιεραρχίας. Θα πρέπει να καταφέρετε να μεταδώσετε το μήνυμα που θέλετε σε συνεργάτες, επενδυτές και πελάτες.

- Μπορείτε να δώσετε αρμοδιότητες σε άλλους; Είναι σημαντικό να αφήνεται τους συνεργάτες σας να αναλαμβάνουν σημαντικά καθήκοντα και να τους εμπιστεύεστε. Αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα μόνος σας θα αποτύχετε.

- Αντιλαμβάνεστε ότι η επιτυχία δεν έρχεται μέσα σε μία νύχτα; Ξεκινήστε μία start-up με πρώτο στόχο να μάθετε και να εξελιχθείτε από τη διαδικασία. Τα χρήματα -αν έρθουν- θα έρθουν αρκετά αργότερα. Σκεφτείτε αν θα προχωρούσατε στη δημιουργία της start-up ακόμη και χωρίς την προοπτική εσόδων. Η απάντηση θα πρέπει να είναι θετική. Επίσης, να θυμάστε ότι όλες οι επιτυχίες βασίζονται σε σειρά αποτυχιών.

- Μπορείτε να διαχειριστείτε την αποτυχία; Είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος μία επιχείρηση από το τίποτα και να παλεύει για χρόνια ωσότου βγάλει κέρδος, ενώ πρέπει να ξέρετε τις αντοχές σας απέναντι στην αποτυχία.

- Είστε έτοιμος να ταράξετε τα νερά; Η μεταβολή στον τρόπο ζωής σας όταν αφήσετε τη σταθερή εργασίας σας για κάτι τόσο αβέβαιο, θα είναι μεγάλη. Φροντίστε να έχετε εναλλακτικά σχέδια που θα διασφαλίσουν τη διαβίωσή σας.

Πηγή: emea.gr