Δεύτερη παγκοσμίως η Νομική Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης
21/10/2015 Διακρίσεις  
Δεύτερη παγκοσμίως η Νομική Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης

Δεύτερη θέση στον κόσμο για την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, στους Παγκόσμιους Τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «Manfred Lachs 2015».

Η ανάδειξη της Νομικής Αθηνών έγινε αφού πρώτα απέκλεισε την πρωταθλήτρια Αφρικής και αντιμετώπισε στον τελικό του διαγωνισμού που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώπιον τριών Δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την ομάδα του Πανεπιστημίου του Mississippi.

Μάλιστα, η εκπληκτική απόδοση των Ελλήνων φοιτητών επισφραγίσθηκε με τη βράβευση του προπτυχιακού φοιτητή Αθανασίου Πλεξίδα – μέλους της ομάδας – ως καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού παγκοσμίως. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Βασιλάκη και Μαριάνθη Κουτρή, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος και η προπτυχιακή φοιτήτρια Νίκη Κουρή.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το International Institute of Space Law και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το European Centre of Space Law (ECSL).

Το θέμα της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν εντονότατα τη διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο εξω-ατμοσφαιρικό διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων (μετεωρίτες, κλπ.)

Η Νομική Σχολή Αθηνών έλαβε πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό το 2011 και από τότε έχει σημειώσει μία εξαιρετική πορεία, που την κατατάσσειπλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με βάση τις συνεχείς διακρίσεις που επιτυγχάνει. Είναι ενδεικτικό πως από το 2011 έως σήμερα είναι η μόνη ομάδα με τρεις συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς αλλά και η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο δυο φορές. Μαζί με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ είναι οι δύο ομάδες που έχουν δύο συμμετοχές σε παγκόσμιους τελικούς.