Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Workshop με θέμα «Cyberbullying: Αντιμετωπίζοντας τη Βία στον Ψηφιακό Κόσμο»
18/9/2015 Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα  
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Workshop με θέμα «Cyberbullying: Αντιμετωπίζοντας τη Βία στον Ψηφιακό Κόσμο»

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Workshop του Σχεδίου Δράσης Active Women: Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών”, με θέμα «Cyberbullying: Αντιμετωπίζοντας τη Βία στον Ψηφιακό Κόσμο» από το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής στα γραφεία του στην Αθήνα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 14 άτομα και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στις ωφελούμενες του Σχεδίου Δράσης (γυναίκες άνω των 50 ετών, γυναίκες μετανάστριες - πρόσφυγες), σε γονείς που επιθυμούσαν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού και σε όλους όσους ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με το φαινόμενο του cyberbullying προκειμένου να ενημερωθούν για τις αιτίες και τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της μορφής βίας.

Ιωάννης Μηνόγιαννης - Ψυχολόγος, Msc Clinical Psychology, Μέλος της Εν Έργω Κοιν Σ. Επ

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Γιάννης Μηνόγιαννης, παρουσίασε τους διάφορους ορισμούς που αποδίδονται στην έννοια του cyberbullying και αναφέρθηκε σε πλευρές του φαινομένου, όπως οι διάφορες μορφές του και η σχέση του με τις παραδοσιακές μορφές του bullying. Ανέλυσε τις πιθανές ενδείξεις εμπλοκής του εφήβου σε τέτοιες συμπεριφορές και τους παράγοντες επικινδυνότητας δίνοντας παράλληλα κατάλληλες συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, παρουσιάστηκαν ευρήματα σχετικής έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του cyberbullying.

 

Απόστολος Κολοκώτσιος – Web Developer, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο εισηγητής κος Απόστολος Κολοκώτσιος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον ψηφιακό κόσμο, πως να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους διαδικτυακά και πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε σε περίπτωση που πέσουν θύματα του cyberbullying.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με πλήθος ερωτήσεων από το κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες.

To Active Women: Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών” εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» με δικαιούχο την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ).