Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction»
27/7/2016 Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα  
Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction»

Η άμεση επικοινωνία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους, η επιβράβευση των εθελοντών, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών καθώς και η επικοινωνία των εθελοντικών προγραμμάτων με τους πόρους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ήταν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν από τις εργασίες του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction», που διοργάνωσε το Skywalker .gr.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Ιουλίου 2016, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με μεγάλο αριθμών επισκεπτών που προσήλθαν για να παρευρεθούν στην έκθεση ΜΚΟ, στις Συνεδριακές Παρουσιάσεις, στα Workshops, στο Networking Event, στην Ημερίδα : Ο Εθελοντισμός στην Κοινωνική Οικονομία και στα διάφορα δρώμενα, όπως μάθημα yoga, zumba και πρώτες βοήθειες.

Ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, το Σάββατο 16 Ιουνίου, στο σύντομο χαιρετισμό του και καλωσόρισμα στις Συνεδριακές Παρουσιάσεις αναφέρθηκε στους στόχους του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 «VoluntaryAction» και στο σκοπό του: «τη σύγκλιση του οικοσυστήματος του Εθελοντισμού, στην τροχιά της παραγωγής κοινωνικών αγαθών για την Ελλάδα της κρίσης και την παγκοσμιοποίηση των προσφύγων».

Ακολούθησε η παρουσίαση κοινωνικού πειράματος στους δρόμους της Αθήνας, από την Astathios Team, για να δείξει τις αντιδράσεις του κόσμου σε έναν άστεγο που ζητάει φαγητό. Δημιουργήθηκε έντονο κλίμα συγκίνησης όταν μόνο ένας άστεγος μοιράστηκε το φαγητό μαζί του, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής του.

Στο Panel I : « Εθελοντισμός: Μια σχέση Win Win » με συντονίστρια την κυρία Ίρις Μπαλόγλου, Executive Coach & Marketing Consultant, ACC, BA συμμετείχαν οι ομιλητές:Νίκος Μπακόπουλος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Life & Transformational Coach, NLP Specialist,Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Εθελόντρια στην οργάνωση Homestart, Διονύσιος Γουράνιος, Πρόεδρος του Σωματείου Γέφυρα Ζωής, Θάλεια Γιαννακοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μουσικός, Εθελόντρια στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Τονίστηκε η σημαντικότητα του να είναι κάποιος εθελοντής μέσα στην κρίση και εξετάστηκε αμφίδρομα η σχέση μεταξύ εθελοντή και αποδέκτη – ωφελούμενου ως μια σχέση Win Win. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι λέξεις Φιλανθρωπία και Αλληλεγγύη ως έννοιες. Το κλίμα πυροδοτήθηκε έντονα από τον προβληματισμό που τέθηκε για τον αν υπάρχει καλή και κακή φιλανθρωπία και για το αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει τελικά ανεξαρτήτως της πρόθεσης. Ακόμα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν ο καθένας ξεχωριστά στις προσωπικές τους εμπειρίες μέσα από τον Εθελοντισμό, γεγονός που οδήγησε στην κοινή παραδοχή της έλλειψης κρατικών δομών και κονδυλίων αλλά και της αναγκαιότητας να τεθεί νομικό πλαίσιο ώστε να διακριθούν οι Εθελοντικές από τις Κερδοσκοπικές εταιρίες. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσα από τον Εθελοντισμό, επικοινωνιακών και επαγγελματικών με κύρια αυτή της συνεργασίας.

O κύριος Πάττας Στράτος, Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Skywalker.gr, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την έρευνα που διεξήχθη από το Skywalker.gr, με θέμα «Εθελοντισμός: Στερεότυπα & Προκαταλήψεις» ανέφερε ότι το 66% των ερωτηθέντων συμμετέχουν σε κάποια εθελοντική οργάνωση/ομάδα, με όφελος την ηθική ικανοποίηση κατά 80% και κύριο κίνητρο συμμετοχής το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς κατά 80%. Η προσφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι η δραστηριότητα στην οποία έχει συμμετάσχει το 46%, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι το 27% υποστηρίζει ότι οι εθελοντικές οργανώσεις επιτυγχάνουν το σκοπό τους, ιδιαίτερα στη σημερινή κοινωνική συγκυρία, ενώ το 70% θεωρεί ότι ο εθελοντισμός καλύπτει κενά του κρατικού μηχανισμού. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση τόνισε ότι το 85% του συνολικού δείγματος θεωρεί ότι υπάρχει σύγχυση εθελοντισμού - άμισθης εργασίας – ακτιβισμού.

Στο Panel I Ι: « O Εθελοντισμός μέσα από τις Παγκόσμιες Εθελοντικές Οργανώσεις » με συντονιστή τον κύριο Χριστοδουλάκη Παναγιώτη, Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Συνταξιούχο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ομιλητές: Πολύκαρπος Παντελίδης, Επικεφαλής του Στρατού Σωτηρίας Ελλάδος, Ηρακλής Μαρκουίζος, Αρχηγός Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Τμήματος Αθηνών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Παντελής Προμπονάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Έφορος Λυκοπούλων Γενικής Εφορείας ΣΕΠ, παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά ιστορικά στοιχεία των οργανώσεων που εκπροσωπούν. Έθεσαν επίσης τους δικούς τους προβληματισμούς σχετικά με τις Εθελοντικές οργανώσεις που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο και το ιστορικό πλαίσιο ένταξής τους, την παγκόσμια πολιτική σε σχέση με την τοπική συνθήκη αλλά και την ιδεολογία. Ο ενθουσιασμός τονίστηκε ως το κύριο χαρακτηριστικό τους. Έγινε ακόμα αναφορά στη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η αναγκαιότητα, ο Εθελοντισμός να μην αντικαθιστά τις δομές της Πολιτείας αλλά και η έλλειψη εθνικού φορέα συντονισμού των οργανώσεων.

Στο Panel I ΙΙ: « Όλοι μπορούν να γίνουν Εθελοντές » με συντονίστρια την κυρία Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγο & Συντονίστρια του προγράμματος του γραφείου εναλλακτικών δράσεων επανένταξης του εξειδικευμένου κέντρου ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. οι ομιλητές: Κωνσταντίνος Φεζούδης, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), Στέλλα Ψαρρού, Υπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντισμού, Special Olympics Hellas, παρουσίασαν τις οργανώσεις που εκπροσωπούν καθώς και εθελοντικά προγράμματα. Κατέστησαν σαφές ότι όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές. Ο Εθελοντισμός ως μια ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κοινωφελή σκοπό δεν έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις αναφορικά με την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και την εκπαίδευση των εθελοντών. Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής αρκεί να έχει σεβασμό προς τον άνθρωπο και να θέλει να προσφέρει.

Στο Panel IV «Αυθόρμητος Εθελοντισμός» οι ομιλητές: Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Διονύσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντίδα, Ειρήνη Λίτινα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου Φροντίδα, Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Οργανισμού Bloode παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά την δική του προσωπική ανάμειξη με τον Εθελοντισμό, τις εμπειρίες τους και τα εθελοντικά προγράμματα που εκπροσωπούν. Μας εξήγησαν πώς μια πραγματική έκκληση για βοήθεια από τον συνάνθρωπο έγινε αυθόρμητη πράξη εθελοντισμού αναδεικνύοντας τον Αυθόρμητο Εθελοντισμό ως βασικό ζητούμενο.

Την K υριακή 17 Ιουνίου, στο Panel I : «Η συμβολή της Οικογένειας και του Σχολείου στην Ανάπτυξη Κοινωνικής Συνείδησης» με συντονίστρια την κυρία Μαρία Γεωργαλά, Global Career Development Facilitator (GCDF) Career Design οι ομιλητές: Άννα Γκρούτζιεν, Ψυχολόγος, Συντονίστρια Home Start Ελλάς στον Πειραιά, Ελένη Καρδαμίτση, Συντονίστρια του Οργανισμού Hellenic Youth Participation, Δώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος, Coach & Mentor, προσπάθησαν να προσεγγίσουν συνθετικά τις έννοιες κοινωνική συνείδηση, οικογένεια, σχολείο και εθελοντισμός. Eξήγησαν πώς από τον ατομικό εθελοντισμό (οικογένεια, γειτονιά) μπορούμε να περάσουμε στον οργανωμένο ομαδικό εθελοντισμό που εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες. Ανέλυσαν πώς ενισχύεται μέσω της εθελοντικής δράσης η κοινωνική συνοχή. Τέλος, εξήγησαν πώς ο εθελοντισμός ως μη τυπική μάθηση συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εαυτού, τονίζοντας έτσι την σημαντικότητα της εθελοντικής δράσης από την παιδική ηλικία.

Στο Panel I Ι: «Εφαρμόζοντας Κοινωνικά Πειράματα» με συντονίστρια την κυρία Θάλεια Γιαννακοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Μουσικό, Εθελόντρια στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. οι ομιλητές: Μαρία Ζαρωτιάδου, Certified Business Coach/Mentor & Strategic Marketing Specialist, Ερμίνα Γάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Μ.Α.), Έλενα Αποστολίδου, Σύμβουλος Κοινωνικής Στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων, εισήγαγαν την έννοια του κοινωνικού πειράματος και έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς σχετικά. Όπως ανέφεραν, ο βασικός άξονας όλων των κοινωνικών πειραμάτων είναι η έκκληση στο συναίσθημα. Μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό στο κοινό προκάλεσαν τα βίντεο κοινωνικών πειραμάτων που παρουσιάστηκαν (ΑctionAid: «Προσφυγικό», UK Campaign: «Teen Dating Violence», Γραμμή SOS 15900: «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη», Ρατσιστική επίθεση σε στάση λεωφορείου). Προβληματισμό και ερωτήματα προκάλεσε και η παρουσίαση από την κυρία Έλενα Αποστολίδου ανησυχητικών στατιστικών για την βία στο ζευγάρι: Το 15-71% των γυναικών αναφέρουν ότι δέχτηκαν σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στην ζωή τους (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2012). Το 35% των φόνων γυναικών έχει διαπραχθεί από τον σύζυγο τους (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2012). Το 92% των θυμάτων της συζυγικής κακοποίησης είναι γυναίκες.

Στο Panel III : «Εθελοντισμός στην Τοπική Κοινωνία» συμμετείχαν οι ομιλητές: Δημήτρης Μακρυστάθης, Πρόεδρος της Youthnet Hellas, Ελίζα Ε. Φερεκύδου, Δρ. Βιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», Ελευθερία Μ. Γκρίμπα, Phd, Υπότροφος ΙΚΥ, Ερευνήτρια, Παιδαγωγός, Συγγραφέας & Στέλεχος Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Εθελόντρια Εκπαιδεύτρια και Δημιουργός του προγράμματος «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει», βραβευμένου στα "Tourism Awards 2016", κατηγορία «Ερευνητικό & συγγραφικό έργο για τον τουρισμό». Οι ομιλητές παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά τα προγράμματα των δράσεων τους και τους στόχους τους. Κοινή παραδοχή αποτέλεσε η σημαντικότητα των τοπικών εθελοντικών δράσεων. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες και γι’ αυτό οι μικρής κλίμακας τοπικές δράσεις αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Στο Panel IV : «Εργαζόμενος και Εθελοντής» με συντονίστρια την κυρία Χριστίνα Νομικού, Πρόεδρο του Συλλόγου Άγγιγμα Ζωής, οι ομιλητέςΝίκος Πατσέλης, Ιδρυτής της εταιρίας Career in Progress, Κατερίνα Φίλη, Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος & Συγγραφέας, Πέπη Μαριόλη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας τόνισαν ότι ο Εθελοντισμός ενισχύει και βοηθά την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα συνεισφέρουν στην επαγγελματική ανάπτυξη. Επίσης, εξήγησαν πώς ο Εθελοντισμός χτίζει αυτό που ονομάζουμε: Άτυπη Επαγγελματική Εμπειρία και μάλιστα σε ποικίλες ειδικότητες, καθώς οι εθελοντικές οργανώσεις άπτονται πολλών τομέων. Τόνισαν ακόμα το πόσο σημαντικό είναι στην Ελλάδα της κρίσης ο άνεργος να χτίζει εμπειρία μέσα από τον Εθελοντισμό. Ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι πλέον οι εταιρίες λαμβάνουν υπόψη το πεδίο που αφορά στις εθελοντικές δράσεις στο βιογραφικό σημείωμα.

Οι Συνεδριακές Παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action», μια τελετή γεμάτη αγάπη και προσφορά.

Σκοπός των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action» ήταν να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν αυθόρμητα ένα κομμάτι τους εαυτού τους στην κοινωνία, για να φτιάξουν ένα ομορφότερο μέλλον σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

 1. Κατηγορία Οικονομία-Κοινωνία

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Indigo World

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Wise Greece

 1. Κατηγορία Ανθρώπινα Δικαιώματα

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Διαβάζω με Άλλους

 1. Κατηγορία Υγεία- Πρόνοια

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: GIVMED

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Π.Ε.Σ.Ε.Ι.Ψ.Υ. Θεραπεύω ΜΚΟ

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Άγγιγμα Ζωής

 1. Κατηγορία Ανθρωπιστική Κρίση Στην Ελλάδα

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Μπορούμε

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σε Αναμονή

 1. Κατηγορία Εκπα ί δευση

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.)

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Hellenic Youth Participation

 1. Κατηγορία Παιδ ί -Οικογενε ί α

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Γραμμή Ζωής-Silver Alert

 1. Κατηγορία Ψυχο-Κοινωνικές Υπηρεσίες

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Πύλη

Τιμητικές Διακρίσεις

 1. Skywalker - Προσφορά στην Κοινωνική Οικονομία

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος στα Αγρονέα

 1. Skywalker - Προσφορά στον Εθελοντισμό

Πατέρας Αντώνιος, Κιβωτός

 1. Διαχείριση Εθελοντών

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

 1. Καινοτόμο Πρόγραμμα

Ο Μικρός Τουρίστας- Μια Βαλίτσα Ταξιδεύει

 1. Καινοτόμο Εργαλείο

Glovo

Τα βραβεία απένειμαν οι κ.κ. :

Εβίτα Κολοκούρη , Συντονίστρια Λειτουργίας Forum ΗΩΣ, της οργάνωσης Aelia

Νίκος Μπακόπουλος, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Life & Transformational Coach, NLP Specialist

Ερμίνα Γάκη,Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Μ.Α.)
Μάγδα Ζουπαντή, Διευθύντρια Προγραμμάτων Eθελοντισμού, Skywalker.gr
Αντώνης Καλέντζης,Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μαίρη Κατσαπρίνη,Events Marketing Director, Skywalker.gr
Δημήτρης Φυντάνης,Business Continuity Manager, Skywalker.gr
 

Οι νικητές των βραβείων παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια Διασύνδεσης Εκπαίδευσης του Skywalker.gr, Kέλλυ Μπαντή, ενώ δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν χωρίς την πολύτιμη συμβολή των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία απαρτιζόταν από:

 • Ελένη Λιντζαροπούλου , Θεολόγος – Ποιήτρια, Πρόεδρος και Διευθύνουσα του Δικτύου για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης»
 • Χριστίνα Φίλη , Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Ashoka στην Ελλάδα
 • Ευαγγελία Μπαφούνη , Διευθύντρια Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά
 • Γεωργία Μήλα , Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, Σύμβουλος Σχεδιασμού Δράσεων Άτυπης Μάθησης και αναπτυξιακών προγραμμάτων & Υπεύθυνη Ποιότητας των Παραγωγικών Μονάδων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
 • Δημήτρης Πεφάνης , Γενικός Διευθυντής του Insider.gr
 • Αντώνης Καλέντζης , Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Στο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν workshop επισκεπτών - Volunteer Academy για την εκπαίδευση των εθελοντών και εν – δυνάμει εθελοντών, το Σάββατο 16 Ιουλίου με την εξής θεματολογία: Εθελοντισμός: Η Δύναμη της Προσφοράς, Ο ρόλος των Soft Skills , H Μετάβαση από το «Θέλω» στο «Μπορώ» του Εθελοντισμού, Η επιλογή ΜΚΟ & του κατάλληλου εθελοντικού προγράμματος, Οι Αξίες του Εθελοντισμού στην Πράξη καθώς και Θετική Σκέψη και Στάση Ζωής.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου διεξήχθησαν workshop για την εκπαίδευση των στελεχών ΜΚΟ με την εξής θεματολογία: Η Εκπαίδευση στη Διαχείριση & Αξιοποίηση των Εθελοντών, Η διαδικασία της Συνέντευξης των Εθελοντών, Personal S.W.O.T. Analysis: Αποκωδικοποιώντας την προσωπικότητα του εθελοντή, Βιωματική Εκπαίδευση, Η αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ και Δημιουργώντας Επιτυχημένες Καμπάνιες.

Στο Networking Event στελεχών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και εθελοντικών οργανώσεων το Σάββατο 16 Ιουλίου, η κυρία Κατερίνα Κατσούλη , CSR & Sustainability Director, Grant Thornton Greece ανέλυσε τη «Δημιουργία Κοινωνικής Αξίας & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και ο κύριος Mάνος Ιατρέλης, CSR & Internal Communication Manager, Communication & Corporate Affairs Division, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, παρουσίασε τις ενέργειες και τις δράσεις για να «Παράγουμε ένα καλύτερο κόσμο». Ο κύριος Αθάνασιος Πρίντζης , Consultant της Εταιρίας Planet SA και η κυρία Σούμι Παπαδοπούλου , Μanager της Εταιρίας Planet SA έκαναν επισκόπηση των κύριων προγραμμάτων χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Επιπλέον, ο κύριος Θωμάς Σλάμαρης , Εκπαιδευτής Πωλήσεων & Βusiness Coach, iwant2help αναφέρθηκε στις Στρατηγικές Χρηματοδότησης για Αύξηση Πόρων των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση διαφόρων εθελοντικών προγραμμάτων που αναζητούν πόρους από τους κ.κ.: Βασίλη Κασιμάτη, Διευθυντή Αθλημάτων Special Olympics Hellas, Ντίνα Ζώτα, Συνδιευθύντρια Έρευνας και Επικεφαλής Εθνικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, Ιωάννης Λαγός, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "ΜΑΙΝΑΛΟΝ", Κυριάκος Ζαμίτ, Στατιστικός Αναλυτής & Προγραμματιστής, "ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΑΙ ΔΩΡΕΑΝ", Πολυχρόνης Κώστας, Πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Παιανίας, Ελίζα Ε. Φερεκύδου, Συντονίστρια Προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΚΟΕ, Εύη Χατζηβαρνάβα, Πρόεδρος της οργάνωσης Home-Start Worldwide και Χριστίνα Νομικού, Πρόεδρος, Εθελόντρια Άγγιγμα Ζωής.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, στην Ημερίδα «Ο Εθελοντισμός στην Κοινωνική Οικονομία», για έξι ολόκληρες ώρες με συνεχές ενδιαφέρον, από τις 12.00 έως τις 18.00, συζητηθήκαν οι προσεγγίσεις των κ.κ.: Βασίλη Τακτικού, Δημοσιογράφου, Συγγραφέα, Συντονιστή στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Χρήστου Προβέζη, Συντονιστή Αλληλέγγυων Δράσεων χωρίς Μεσάζοντες, Ευάγγελου Σπινθάκη, Συντονιστή της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, Ιωάννη Ζωχιού, Προέδρου Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αθηνών, Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, Εμπνευστή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Απόστολου Κεχαγιά & Παναγιώτας Θεολογίτου, Ομάδα Εθελοντών Άλεξ, Δημήτρη Πανέλη, Εμπνευστή της Κοινωνικής Δράσης «Σε Αναμονή», Έλενας Παπανδρέου, Αρχιτέκτονος, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών, Λάμπρου Ηλία Οικονομολόγου - Καθηγητή, Ανδρέα Ρουμελιώτη, Δημοσιογράφου enallaktikos.gr και Χριστίνας Φίλη, Διευθύντριας Ashoka Greece, με συντονιστές τον κύριο Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο Αγρονέα και την κυρία Μαρία Γεωργαλά, Global Career Development Facilitator (GCDF) Career Design.

Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν ήταν: Η συμμετοχή του Εθελοντισμού στην άδηλη οικονομία, Οι Εθελοντικές Πρωτοβουλίες Τοπικής Ανάπτυξης, Ο Εθελοντισμός και η Κοινωνική Συνοχή και Από την Κοινωνική Δράση στην Κοινωνική Οικονομία.

Όλες οι εισηγήσεις συνοδεύθηκαν από εξάντληση των σκέψεων και ερωτημάτων και έγινε σαφές ότι η πρόσθεση του επιθέτου «κοινωνικό», δεν είναι επαρκής για να βαφτίσει μια ιδιωτική «μη κερδοσκοπική» κοινωφελή δραστηριότητα σε αμεσοσυμμετοχική αλληλέγγυα κοινωνική οικονομική δράση. Η κοινωνική πολιτική, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δράση, ο εθελοντισμός, η πνευματική προσφορά, το αποδημητικό κίνημα, οι «χωρίς μεσάζοντες», οι κοινωνικοί ακτιβιστές, οι «πολεμιστές», οι κοινωνικοί επιχειρηματίες και τόσα άλλα, που δεν απογράφονται εύκολα, είναι ξεκάθαρα «άδηλη» οικονομία, αν και ακόμα δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Οικονομίας.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των:

Υποστηρικτών:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.)

Χορηγών:

Μπισκότα Παπαδοπούλου, Νερό Διώνη, Rainbow Waters, IRIS Εκτυπώσεις, Μελίαρτος, Η Λάμψη Καθαρισμοί-Υπηρεσίες Κτιρίων, 2G Security Services, Entypa.net, Κρασιά Καραβάνα, Το Σταρένιο, Shirtaki.com

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Μαίρη Κατσαπρίνη, Events Marketing Director, Skywalker.gr, 210 9730280, εσωτ. 208, mkatsaprini@skywalker.gr