«Εργασία: Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε!»
28/11/2013 Ευκαιρίες Εργασίας   Συμβουλές καριέρας - Σταδιοδρομία  
«Εργασία: Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε!»

Της Αθανασίας Κωνσταντίνου       

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των νέων στην προσπάθεια τους για εξεύρεση εργασίας καθώς και την ανάγκη για ένα νέο καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό ανέδειξε η Δημόσια συζήτηση «Εργασία: Eσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε» που έγινε στα πλαίσια των «Ευρωπαϊκών ημερών εργασίας» στο Συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία στην Λευκωσία, στις 23 Νοεμβρίου.

Ο Κυριάκος Πιερίδης, δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης έδωσε τον πρώτο λόγο στους νέους για να θέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη νεανική ανεργία. Οι νέοι ζήτησαν από το πάνελ να τους υποδείξει που υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας σήμερα.

Η κα. Ζἐτα Αιμιλιανίδου, Υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων απάντησε στους νέους, υποδεικνύοντας τους την ιστοσελίδα EURES, ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αναζητάνε εργασία στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως δυόμιση χιλιάδες νέοι κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις με το σχέδιο της ΑΝΑΔ. Επίσης, με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση των νέων» περισσότεροι νέοι θα έχουν την ευκαιρία για πρακτική άσκηση στο προσεχές μέλλον.

Η κα. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ευρωβουλευτής (Σ&Δ) κάλεσε τους νέους επί της ευκαιρίας του συνεδρίου «να σπάσουν της σιωπή τους» και να ζητήσουν απαντήσεις από τους αρμόδιους. Δήλωσε: «Μιλήστε και θα διεκδικήσουμε για εσάς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν αυξηθεί ο Ευρωσκεπτικισμός τότε τα δείνα που αντιμετωπίζουμε θα επιδεινωθούν.»

O κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» και τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση και στήριξη της νεανικής απασχόλησης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κάλεσε τους νέους να «αξιοποιήσουν» την κρίση για να μάθουν περισσότερα, σπουδάζοντας περισσότερο. Δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και ότι ο αριθμός των ερευνητών του πανεπιστημίου θα αυξηθεί γύρω στους 2000, το 2016.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου η επιχειρηματικότητα απαγορεύεται εντός των πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί στους νέους το θεσμικό πλαίσιο να δημιουργήσουν.

«Πιστεύω στην νεανική επιχειρηματικότητα» δήλωσε καλώντας τους νέους να δουν ως παράδειγμα τις νεανικές επιχειρήσεις που ανοίγουν στην Ευρώπη. Πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται στην Κύπρο είναι η καινοτομία, η διορατικότητα, η επιχειρηματικότητα και η θέληση να πάμε μπροστά.

Ο κ. Θεόδωρος Παναγιώτου, Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου (CIIM) ανέφερε πως είναι σημαντικό να δοθεί στους νέους η ευκαιρία για περεταίρω κατάρτιση και εκμάθηση ξένων γλωσσών ούτως ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στο ερώτημα «τι ευκαιρίες υπάρχουν για εργασία σήμερα;» Απάντησε πως υπάρχουν οι ευκαιρίες που οι ίδιοι οι νέοι θα δημιουργήσουν. Είπε επίσης πως δεν υπάρχει εργοδότης που θα πει όχι σε έναν νέο ο οποίος θα καταφέρει να τον πείσει ότι μπορεί να προσθέσει αξία στην επιχείρηση, αν τον προσλάβει.

Εκτός αυτού, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι εταιρείες στη Κύπρο πρέπει να στραφούν προς τις διεθνείς αγορές, να διεθνοποιηθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η ευρωβουλευτής κα. Παπαδοπούλου είπε στους νέους να μην παρατήσουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση εργασίας, να μην γονατίσουν μπροστά στις δυσκολίες και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί τα δικαιώματα τους.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους πολιτών. Διοργανωτές ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.