100 εκατ. ευρώ "ρίχνει" η Κομισιόν στην ανάπτυξη των τεχνολογικών startups
17/7/2013 Επιχειρηματικότητα  
100 εκατ. ευρώ "ρίχνει" η Κομισιόν στην ανάπτυξη των τεχνολογικών startups

Ένα νέο πρόγραμμα επιχορηγήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευρωπαϊκές τεχνολογικές startup εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί εκτός από νεοφυείς και σε άλλες εταιρείες υψηλής καινοτομίας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία, η ενέργεια, η "έξυπνη" μεταποίηση, τα media και άλλοι, ενώ υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει περίπου 1.000 εταιρείες.

Τα κεφαλαία εντάσσονται στο τρίτο στάδιο του προγράμματος "Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα για το Διαδίκτυο του Μέλλοντος" (Future Internet Public-Private-Partnership) και θα διοχετευθούν προς τις εταιρείες μέσω 20 διαφορετικών κοινοπραξιών, οι οποίες θα επιλεγούν με βάση τον τρόπο που σκοπεύουν να μεγιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των επενδύσεων και οι οποίες θα προέρχονται από όλες τις πτυχές του ιντερνετικού "οικοσυστήματος": "επιταχυντήρια", πλατφόρμες μικροχρηματοδότησης από το πλήθος, επενδυτές υψηλού ρίσκου, συνεργατικούς χώρους, εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης, ενώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τεχνολογικές εταιρείες κλπα.

Η αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέιλι Κρους τόνισε σε δήλωσή της ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται περισσότερη καινοτομία και μεγαλύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής της οικονομίας, κάτι που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το τρίτο στάδιο του προγράμματος "Future Internet PPP" είναι και το τελευταίο και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2011 με σκοπό να "επιταχύνει" την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Για τους οργανισμούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, η σχετική διαδικασία θα παραμείνει "ανοιχτή" μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στα αγγλικά εδώ.

Η ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τεχνολογικών startups ήρθε λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση για άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής που αφορά στη διασύνδεση των "επιταχυντηρίων" που λειτουργούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Accelerator Assembly (το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Startup Europe) συγκεντρώνει 20 προγράμματα "επιτάχυνσης" startup εταιρειών, επιχειρηματίες και διαμορφωτές πολιτικής από την Ευρώπη σε μία προσπάθεια να αυξήσει την ορατότητα των εν λόγω θεσμών καθώς και να τους διασυνδέσει.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν γνωστά ευρωπαϊκά accelerators, όπως τα Seedcamp, TechStars, Seed DB, Bethnal Green Ventures, Nesta, How to Web και άλλα.

Πηγή: emea.gr