Η Ελληνίδα που θα εκπροσωπήσει 10 βαλκανικές χώρες στο παγκόσμιο συνέδριο του "One Young World"
22/1/2014 Διακρίσεις   Εκδηλώσεις - Σεμινάρια - Προγράμματα  
Η Ελληνίδα που θα εκπροσωπήσει 10 βαλκανικές χώρες στο παγκόσμιο συνέδριο του "One Young World"

H νεαρή Ελληνίδα, Ιωάννα Φωτοπούλου, θα βρίσκεται μεταξύ των 18 εκπροσώπων στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης «One Young World».

Πιο συγκεκριμένα, η 24χρονη τοπογράφος μηχανικός με προϋπηρεσία σε παγκόσμια συνέδρια νεολαίας, θα εκπροσωπήσει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά συνολικά 10 χώρες των Βαλκανίων, του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου στο συνέδριο που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2014, στο Δουβλίνο.

Έτσι, η Ιωάννα είναι ένα από τα 18 άτομα που επιλέχθηκαν παγκοσμίως για να εκπροσωπήσουν μια ομάδα χωρών έκαστος και από κοινού 179 χώρες.

Μάλιστα, η ίδια μίλησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο της οργάνωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ και τώρα έχει τεθεί υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Κόσοβο.

Τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει σε όλα αυτά τα μέρη, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους και τις νέες κάθε τόπου για τα ζητήματα που τους απασχολούν και θα ήθελαν να θέσουν στο ετήσιο συνέδριο της «One Young World».

Η διαδικασία που προηγήθηκε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς υπέβαλαν υποψηφιότητες όσοι νέοι από τις 10 χώρες επιθυμούσαν να γίνουν πρέσβεις-αντιπρόσωποι της ευρύτερης περιοχής. Η οργάνωση επέλεξε τους 3 καλύτερους φακέλους και για έναν μήνα περίπου 300 άτομα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν διαδικτυακά εκείνον που προτιμούσαν.

«Αυτό που ανέφερα στη δική μου καμπάνια είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει πράγματα μόνος του. Ωστόσο, αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, τότε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Γιατί, ακόμη και στην περιοχή μας, που πλήττεται τα μέγιστα από την οικονομική κρίση, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν, υπάρχει ελπίδα» αναφέρει η Ιωάννα στο ΑΜΠΕ και, όπως φαίνεται, τα λόγια αυτά άγγιξαν όσους την προτίμησαν από τον παγκόσμιο οργανισμό και όσους την ψήφισαν για να τους εκπροσωπήσει.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά σε αυτά που θα προτάξει για την Ελλάδα, η Ιωάννα απαντά: «Θέλω να αποδείξω ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες», ενώ σημειώνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να δουλεύει μέχρι τον Οκτώβριο. «Θα δώσω όλο μου το χρόνο, θα κόψω από τον ύπνο μου, αλλά θα βγάλω ασπροπρόσωπα και τα παιδιά που με ψήφισαν και το One Young World».

Επικαλείται, μάλιστα, την άποψη του έλληνα διαφημιστή Πίτερ Οικονομίδη, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα branding, μια μάρκα για την Ελλάδα. «Γνωρίζω ότι δεν είμαι ο πλανητάρχης. Είμαι μια μέση Ελληνίδα που πήγε σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασε στην Ελλάδα, κάνει μεταπτυχιακό στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι κατάφερα κάποια πράγματα όχι γιατί είμαι διαφορετική, αλλά επειδή προσπάθησα. Αυτό σημαίνει ότι, κάνοντας αυτό που μπορώ και κάνοντάς το όσο γίνεται καλύτερα, μπορώ να δείξω σε όλους ότι όλοι μπορούμε. Για όλους υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να τις δούμε καθαρά μπροστά μας. Όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε κάτι για τη χώρα μας» προσθέτει.

Δεν παραλείπει δε να αναφέρει ότι θα επιδιώξει να θίξει από τη θέση της τα ζητήματα της ανεργίας, ενεργειακά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, θέματα πολιτισμού, κουλτούρας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τα προβλήματα που περιμένει να τεθούν από την πλευρά των χωρών που θα εκπροσωπεί σημειώνει: «Αν κρίνω από την εμπειρία μου από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προβλήματα των Ρομά, όταν συζητούμε με άλλους ανθρώπους από τα Βαλκάνια, μπορεί να αρχίσουμε να μιλάμε για τις διακρατικές σχέσεις και την ειρήνη και να καταλήξουμε να εξετάζουμε θέματα, όπως η υπεραλίευση στην Αδριατική, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ή οι προοπτικές των Βαλκανίων. Αγαπώ τα Βαλκάνια, όμως οι χώρες τους έχουν τόσα ζητήματα που θεωρώ ότι το καλύτερο θα είναι να αναπτυχθεί μια συζήτηση από τη νεολαία κάθε τόπου και οι προτεραιότητές της να καθοριστούν από την έκβαση του διαλόγου».

Τους επόμενους μήνες, η Ιωάννα Φωτοπούλου θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει τα σημαντικότερα θέματα για κάθε χώρα και να συντάξει φακέλους και εκθέσεις υπό την καθοδήγηση σημαντικών ανθρώπων που έχουν οριστεί ως μέντορες των 18 εκπροσώπων του One Young World. Μεταξύ αυτών προσωπικότητες όπως ο Κόφι Ανάν, ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μοχάμεντ Γιουνούς, που θα επικοινωνούν ηλεκτρονικά μαζί τους.

Πηγή: neolaia.gr