Επαγγελματική Ανάπτυξη
 • Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά
              
  • Ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας συνεχώς αλλάζει. Οι ταχέως εξελισσόμενες οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις ισοδυναμούν με αλλαγές και στο χώρο εργασίας. Από τη μία πλευρά αυτό οδηγεί σε δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, αυτό όμως επίσης σημαίνει ότι η ευκαιρία σου μπορεί να βρίσκεται στην επόμενη στροφή.

   Μελέτες έχουν δείξει ότι στις μέρες μας, ο μέσος εργαζόμενος θα αλλάξει επάγγελμα τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του, και περισσότερες από 10 θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό, το να συμβαδίζουμε με τις τάσεις της αγοράς εργασίας είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

   Η συνειδητοποίηση και η γνώση των τάσεων στην αγορά εργασίας αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική στρατηγική για να βρεις την εργασία που σου ταιριάζει.

   Ψάξε στο διαδίκτυο, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, σε έρευνες διαφόρων φορέων κλπ., για να βρεις πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις εργασίας που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ποιές εταιρείες προσλαμβάνουν, και ποιές δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες.

   Η γνώση του τι πραγματικά ζητά η αγορά εργασίας σήμερα, θα αποτελέσει συγκριτικό σου πλεονέκτημα σε κάθε στάδιο της αναζήτησής σου για εργασία.

   Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα για το 2013

   Όπως αποκαλύπτει η Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2013, δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη θέσεων εργασίας,. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο-, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

   Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του « Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών», μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010.


   Το Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2012-2013 (Πηγή: ManpowerGroup 2013)

  •            
  •                

   Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από την αβεβαιότητα για το μέλλον σου είναι να αναπτύξεις ένα σχέδιο δράσης για την εύρεση εργασίας και τη σταδιοδρομία σου.

   Το σχέδιο δράσης πρέπει να περιγράφει τα βήματα που θα πρέπει να κάνεις για να επιτύχεις τον προσωπικό σου στόχο εργασίας & σταδιοδρομίας.

   Ο προσωπικός σου στόχος εργασίας & σταδιοδρομίας θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις σαν επάγγελμα στη ζωή σου.


   Βήματα για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την εύρεση εργασίας και τη σταδιοδρομία σου


   1. Γνώρισε τον εαυτό σου. Κάνε μια λίστα με τις δεξιότητες που διαθέτεις.


   2. Προσδιόρισε τα εργασιακά σου ενδιαφέροντα. Για να προσδιορίσεις τα ενδιαφέροντά σου σκέψου, με τι σου αρέσει να ασχολείσαι. Σκέψου εμπειρίες που έχεις απολαύσει. Αξιολόγησε τι σου άρεσε, τι βρήκες ενδιαφέρον και τι έμαθες από αυτές τις εμπειρίες. Ψάξε να βρεις τι είδους επαγγέλματα είναι διαθέσιμα. Εάν δεν κάνεις έρευνα στα διάφορα επαγγέλματα, δεν θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις εκείνα που ίσως ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σου.


   3. Καθόρισε τον τρόπο για να το κάνεις να συμβεί. Δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης. Μόλις καθορίσεις ποιά πορεία καριέρας θέλεις να ακολουθήσεις, κατέγραψε τι κινήσεις πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς για αυτή την σταδιοδρομία.


   Αναπτύσσοντας ένα σχέδιο δράσης για την εύρεση εργασίας και τη σταδιοδρομία σου, μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτό που θέλεις να κάνεις και στο πώς θα φτάσεις σε αυτό.

   Έτσι όταν θα είσαι έτοιμος να γράψεις το βιογραφικό σου σημείωμα, θα έχεις κατανοήσει καλύτερα τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σου, και θα είσαι σε θέση να τις παρουσιάσεις αποτελεσματικά στους πιθανούς εργοδότες

  •                

   Για να οργανώσεις αποτελεσματικά και αποδοτικά την αναζήτησή σου για εργασία, ο κανόνας της επιτυχίας είναι να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα εργαλεία, στοιχεία και πληροφορίες.


   Εργαλεία – περιλαμβάνεται ένα ημερολόγιο και ένα σημειωματάριο. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσεις για υπολογιστή με σύνδεση στο internet - είτε στο σπίτι, είτε εναλλακτικά στη σχολή, την τοπική βιβλιοθήκη κλπ.

   Απαιτούμενα Στοιχεία - Θα πρέπει να συγκεντρώσεις βεβαιώσεις σπουδών και πτυχία, συστατικές επιστολές, λίστα ατόμων που μπορούν να δώσουν συστάσεις για σένα, λίστα πρώην εργοδοτών σου (με πλήρη διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και ημερομηνίες απασχόλησης).

   Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στα χέρια σου θα είσαι σε θέση να κάνεις πολύ πιο εύκολα:

   Τη συμπλήρωση αιτήσεων για ανοίγματα εργασίας

   Το χτίσιμο του βιογραφικού σου σημειώματος

   Τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις με μελλοντικούς εργοδότες

   Την έρευνα στο δίκτυο γνωριμιών σου


   Επαγγελματικό Ντύσιμο – Διάλεξε προσεκτικά το επαγγελματικό ντύσιμο που σου ταιριάζει και να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς σε μια συνάντηση για συνέντευξη ακόμη και με μικρή χρονική προειδοποίηση.


   Ημερήσιο πρόγραμμα - Δημιούργησε καθημερινά μια λίστα με κινήσεις προς την κατεύθυνση της αναζήτησής σου για εργασία, τις οποίες θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, όρισε ποιούς θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο, πόσα και ποιά job portals θα πρέπει να επισκεφθείς για να αναζητήσεις νέα ανοίγματα εργασίας, πόσα βιογραφικά σημειώματα πρέπει να στείλεις κλπ.


   Καταγραφή Δραστηριοτήτων – Κατέγραφε όλες τις δραστηριότητες και τις επαφές αναζήτησης εργασίας που κάνεις. Να σημειώνεις τις ημερομηνίες των επαφών, στοιχεία που αφορούν τους εργοδότες που συναντάς, τους αριθμούς τηλεφώνου, πρόσθετες πληροφορίες που αποκτάς αναφορικά με τις επαφές σου κλπ.


   Ο χρόνος που θα δαπανήσεις για να οργανώσεις τις πληροφορίες της αναζήτησης εργασίας σου μπορεί να φαίνεται κουραστικός, αλλά θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να μην ξεφεύγεις από το στόχο σου.

  •                

   Το πρώτο βήμα για την εύρεση εργασίας είναι η αυτοαξιολόγηση.

   Η γνώση του τι θα σου άρεσε να κάνεις, σε τι είσαι καλός, ποιά είναι τα δυνατά σου σημεία και δεξιότητες, και τι είναι σημαντικό για εσένα, θα σε καθοδηγήσει σωστά στην αναζήτηση εργασίας. Επίσης, θα σε βοηθήσει να παρουσιάσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου σε δυνητικούς εργοδότες.

   Εάν είσαι σε θέση να περιγράψεις τις δεξιότητες που έχεις και πώς αυτές συνδέονται με την εργασία που έχεις υποβάλλει αίτηση, θα έχεις δώσει στον εαυτό σου ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την κάλυψη της θέσης, έναντι στους άλλους υποψήφιους.

   Γνώρισε τι θέλεις

   • Θέλεις εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης;
   • Τι ωράριο/βάρδια προτιμάς να εργαστείς;
   • Πόσο μακριά είσαι πρόθυμος να ταξιδέψεις εάν το απαιτεί η δουλειά;
   • Τι είδους περιβάλλον εργασίας προτιμάς;
   • Πόσα θα ήθελες να κερδίζεις;


   Γνώρισε τι σου αρέσει

   • Σου αρέσει να έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους;
   • Προτιμάς να εργάζεσαι σε ομάδα ή μόνος/η;
   • Σου αρέσει να ασχολείσαι με αριθμούς;
   • Σου αρέσει να είσαι δημιουργικός;
   • Σου αρέσει να χρησιμοποιείς αντικείμενα (π.χ. υπολογιστές, εργαλεία, μηχανήματα κλπ);


   Γνώρισε τις δεξιότητές σου
   Όλοι έχουμε πολλές δεξιότητες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τις κατηγοριοποιήσουμε και να τις παρουσιάσουμε σε πιθανούς εργοδότες.

   Συνήθως, οι δεξιότητες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

   Μεταβιβάσιμες δεξιότητες: γενικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία θέσεων εργασίας. Τέτοιες είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η γραπτή επικοινωνία , η οργάνωση, η υποκίνηση κλπ.

   Επαγγελματικές δεξιότητες: δεξιότητες που αφορούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Τέτοιες είναι η ταχύτητα πληκτρολόγησης, η ικανότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, η γνώση εφαρμογών & προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, η γνώση οδήγησης ενός εξειδικευμένου οχήματος πχ περονοφόρο κλπ.

   Προσωπικές (προσαρμόσιμες) δεξιότητες: δεξιότητες που σχετίζονται με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Αυτές περιλαμβάνουν τον ενθουσιασμό, την ακρίβεια, την ειλικρίνεια, την πιστότητα, την αξιοπιστία κλπ.

   Γνωρίζοντας καλά τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, και επικοινωνώντας τις πληροφορίες αυτές στον επόμενο πιθανό εργοδότη μπορεί να είναι το κλειδί για τη νέα σου θέση εργασίας.

  •                

   Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις το είδος της εργασίας που επιθυμείς.

   Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να περιγράψεις με σύντομες προτάσεις την ιδανική δουλειά για σένα.

   Βεβαιώσου ότι στην περιγραφή σου θα συμπεριλάβεις λεπτομέρειες όπως:

   • το περιβάλλον εργασίας
   • το μέγεθος της εταιρείας
   • ο κλάδος
   • η απόσταση από το σπίτι σου και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής σου
   • η ημερομηνία διαθεσιμότητάς σου για έναρξη
   • το σύνολο των ωρών εργασίας
   • ημέρες εργασίας ή βάρδιες εργασίας
   • ο τίτλος της θέσης
   • ο μισθός και οι τυχόν παροχές
   • τα καθημερινά καθήκοντα και αρμοδιότητες
   • ενδυματολογικές απαιτήσεις του ρόλου
   • εργαλεία ή εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείς
   • κατά πόσο ο ρόλος θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και σε τι βαθμό
   • τις ευκαιρίες εξέλιξης

   καθώς και οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες που σχετίζονται με αυτό που θεωρείς ιδανικό επάγγελμα για σένα.

  •                

   Ευέλικτο πρόγραμμα. Ποικιλία εργασιακών εμπειριών. Μάθηση νέων αντικειμένων. Μήπως σου ακούγονται ενδιαφέροντα; Τότε ίσως πρέπει να μάθεις περισσότερα για τις θέσεις εργασίας προσωρινής απασχόλησης.

   Η ζήτηση για προσωρινά απασχολούμενους αυξάνεται συνεχώς στις μέρες μας, και όλο και περισσότεροι κλάδοι: βιομηχανία, υπηρεσίες, μεταποίηση, τεχνολογία, υγεία κλπ προσφέρουν ανοίγματα σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης.

   Οι εταιρείες χρειάζονται προσωρινά απασχολούμενους για να μπορέσουν να διαχειριστούν την περιοδική αύξηση του φόρτου εργασίας ή την ολοκλήρωση εποχιακών έργων.

   Πολλοί, επίσης χρησιμοποιούν προσωρινά απασχολούμενους εργαζόμενους όλο το χρόνο για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες συμπληρωματικά προς το μόνιμο προσωπικό τους, αλλά επίσης και ως ένα τρόπο για να βρουν και να δοκιμάσουν τις ικανότητες ενός νέου εργαζομένου.

   Στον υποψήφιο που γνωρίζει τις δυνάμεις και τις ικανότητές του και του αρέσει το αντικείμενο εργασίας με το οποίο θα απασχοληθεί, η επιλογή μίας θέσης προσωρινής απασχόλησης αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την εταιρεία και το ρόλο και να εξελιχθεί επαγγελματικά.

   Ας δούμε μαζί τις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από την προσωρινή απασχόληση:

   Τι ακριβώς είναι η προσωρινή απασχόληση;

   Η προσωρινή απασχόληση είναι εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η εργασία στο πλαίσιο της προσωρινής απασχόλησης συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες ή εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις μία θέση που ξεκίνησε σαν προσωρινή απασχόληση μπορεί να γίνει μόνιμη, Επίσης, όταν μία εργασία προσωρινής απασχόλησης ολοκληρωθεί με επιτυχία ο εργαζόμενος μπορεί να τοποθετηθεί σε μία νέα θέση προσωρινής απασχόλησης στον ίδιο ή σε διαφορετικό εργοδότη.

   Η προσωρινή απασχόληση αφορά αυτούς που δεν έχουν πτυχία και δεξιότητες;

   Δεν είναι αλήθεια – οι εταιρείες χρειάζονται προσωρινά απασχολούμενους με ποικιλία δεξιοτήτων, εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ManpowerGroup, παγκόσμιο ηγέτη στις καινοτόμες λύσεις Ανθρώπινου Δυναμικού, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι υπηρεσίες Εύρεσης, Αξιολόγησης, Πρόσληψης & Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού για Προσωρινή Απασχόληση, οι πιο περιζήτητες θέσεις προσωρινής απασχόλησης στην Ελλάδα, αφορούν εκπροσώπους τηλεφωνικής εξυπηρέτησης & υποστήριξης, merchandisers, υπαλλήλους γραμματειακής υποστήριξης, πωλητές καταστημάτων, βοηθούς λογιστές κλπ.

   Γιατί να διαλέξεις προσωρινή απασχόληση;

   Για πολλούς λόγους. Ένας νέος είναι πιθανόν να θέλει να δοκιμάσει διάφορες δουλειές σε διάφορους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας προτού αποφασίσει που θέλει να κάνει καριέρα. Ένα άτομο που θέλει να έχει ευέλικτο ωράριο μπορεί να αρχίσει με προσωρινή απασχόληση. Κάποιος που είναι άνεργος μπορεί να χρησιμοποιήσει μία προσωρινή εργασία ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του εισοδήματός του ενώ ταυτόχρονα ψάχνει για κάτι άλλο.

   Άλλοι βρίσκουν μόνιμη εργασία μέσα από την προσωρινή. Και, μερικοί, απλά προτιμούν την προσωρινή απασχόληση γιατί ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της ManpowerGroup:

   • 88% των απασχολούμενων με προσωρινή απασχόληση ή με σύμβαση έργου δηλώνουν ότι αυτή η εμπειρία, τους έκανε περισσότερο ανταγωνιστικούς στην εύρεση εργασίας.
   • 40% των προσωρινά απασχολούμενων στην ManpowerGroup οδηγήθηκε σε μόνιμη απασχόληση.

   Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου προσωρινά απασχολούμενου;

   Η προσωρινή απασχόληση σου ταιριάζει εάν είσαι ευέλικτος, προσαρμόζεσαι εύκολα σε νέα περιβάλλοντα και αντικείμενα και θέλεις να μαθαίνεις νέα πράγματα. Εάν είσαι συνεπής στο ωράριο εργασίας, προσεκτικός σε ό,τι σου αναθέτουν, έχεις τη διάθεση να πάρεις πρωτοβουλίες, και αντλείς υπερηφάνεια και ικανοποίηση για τα έργα σου και τον τρόπο που τα έφερες σε πέρας.

  •            
  •                

   Η ManpowerGroup είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες λύσεις ανθρώπινου δυναμικού που διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα ταλέντου στον κόσμο, με βιώσιμο τρόπο, προάγοντας παράλληλα το καλό των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, των χωρών και των ίδιων των ατόμων, καθημερινά, δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 630.000 ανθρώπους να εργαστούν, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αναπτυχθούν, συνδέοντάς τους με τους 400.000 πελάτες της σε 80 χώρες.

   Ενθουσιώδεις, επαγγελματίες, με εξειδίκευση και βαθιά γνώση της αγοράς τους, οι Σύμβουλοι Εργασίας της ManpowerGroup, είναι σε θέση να σε βοηθήσουν να επιτύχεις όλους τους επαγγελματικούς σου στόχους και ακόμη περισσότερα.

   Ο ρόλος του Συμβούλου Εργασίας είναι το σωστό ταίριασμα των υποψηφίων με τους εργοδότες, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένες ικανότητες και ταλέντα. Για να επιτευχθεί το επιτυχημένο ταίριασμα, θα πρέπει να βοηθήσεις τον Σύμβουλό σου, που γνωρίζει τις ανάγκες των εργοδοτών, να αντιληφθεί επίσης καλά τις ικανότητες καθώς και τις δικές σου εργασιακές προτιμήσεις ως υποψήφιος.

   H δημιουργία μιας καλής σχέσης με το Σύμβουλό σου μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας.

   1. Εντυπωσίασε. Η εντύπωση που κάνεις στον Σύμβουλο σου είναι και η εικόνα που θα προωθήσει στην αγορά και στους πιθανούς εργοδότες σου. Παρουσίασε τον εαυτό σου αναλυτικά στην μεταξύ σας συνάντηση και εμφανίσου επαγγελματικά ντυμένος. Καθώς θα συνεργάζεστε αντιμετώπισε τον Σύμβουλο σου με θετική διάθεση και αισιοδοξία.

   2. Χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνίας. Πρέπει να είσαι ειλικρινής στον Σύμβουλο σου σε σχέση με τις ικανότητες σου και ξεκάθαρος σε σχέση με όλες τις πτυχές τις εργασίας την οποία επιθυμείς να ασχοληθείς. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να περιορίσεις το χρόνο μετακίνησης σου στην εργασία ή θα ήθελες να έχεις ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ενημέρωσε τον Σύμβουλο σου ώστε να κερδίσετε και οι δύο χρόνο και προσπάθεια στην αναζήτηση.

   3. Ενημέρωνε συχνά. Κράτησε άμεση επικοινωνία με τον Σύμβουλο σου αμέσως μετά από κάθε συνέντευξη, ώστε να έχει εικόνα και να μπορεί μεταφέρει ερωτήσεις και να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα την υποψηφιότητά σου στον αντίστοιχο εργοδότη. Σε περιπτώσεις που πηγαίνεις σε συνεντεύξεις χωρίς την μεσολάβηση του Συμβούλου, είναι επίσης σημαντικό να τον πληροφορείς για τις λεπτομέρειες της συνέντευξης. Ο Σύμβουλος σου μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις πληροφορίες υπέρ σου, διαμορφώνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό προφίλ για την υποψηφιότητά σου στα ανοίγματα θέσεων που σε ενδιαφέρουν.

   4. Η συνεργασία είναι σημαντική. Ενημέρωσέ τον για τις κινήσεις και για τα επόμενα βήματά σου. Εκμεταλλεύσου την εμπειρία και τις γνώσεις του Συμβούλου σου σε σχέση με την εμφάνιση του βιογραφικού σου σημειώματος, συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη, καθώς και την σωστή διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Μην ξεχνάς ότι δουλεύετε σαν ομάδα με έναν κοινό στόχο: την καινούργια σου δουλειά.

   5. Μείνε σε επαφή. Κράτησε την επικοινωνία με τον Σύμβουλο σου κατά τη διάρκεια της εργασιακής σου καριέρας. Κράτα τον ενήμερο για επερχόμενες προαγωγές, για απόκτηση νέων δεξιοτήτων και για αποδοχή νέων καθηκόντων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις την δυνατότητα στον Σύμβουλό σου να σε έχει υπ’ όψιν του για νέες θέσεις που μπορεί να προκύψουν, και παράλληλα κρατάς επαφή με μια σημαντική πηγή εύρεσης εργασίας για την επόμενη φορά που θα προκύψει ανάγκη εύρεσης νέας θέσης.

  •            
  •                

   Μόλις αποφασίσεις ότι ψάχνεις για δουλειά (ακόμα κι αν είσαι στην προηγούμενη θέση σου) ενημέρωσε τους γύρω σου ότι ψάχνεις. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 60% όσων ψάχνουν για δουλειά, βρίσκουν μέσω των κοινωνικών επαφών τους. Στην συνέχεια θα σου δώσουμε μερικές ιδέες για τις πρωταρχικές επαφές που πρέπει να κάνεις.

   Καθώς προχωράς την αναζήτηση, το δίκτυο επαφών σου θα αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από επισκέψεις σε ανάλογα events, σε εταιρείες εύρεσης εργασίας, αγγελίες σε εφημερίδες, κλαδικά έντυπα και newsletters, καθώς και αναρτήσεις στο ίντερνετ και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

   Networking είναι επίσης η επαφή με φίλους, γνωστούς, συγγενείς και συναδέλφους για συζήτηση νέων κατευθύνσεων, αναζήτηση επιλογών καριέρας, βοήθεια σε δύσκολες αποφάσεις, αξιολόγηση ικανοτήτων, πληροφορίες για ανοιχτές θέσεις, βελτίωση του βιογραφικού σου, πρόβα συνεντεύξεων για δουλειά, πρόσβαση σε μέντορες και προσωπικότητες-πρότυπα, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

   Δημιούργησε μια λίστα επαφών

   Προσπάθησε να φτιάξεις μια λίστα με 50+ ανθρώπους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για δικτύωση.

   Μερικά παραδείγματα για το ποιους μπορείς να συμπεριλάβεις:

   • Συγγενείς
   • Φίλους
   • Γείτονες (παλιούς και τωρινούς)
   • Εργοδότες (παλιούς και τωρινούς)
   • Συναδέλφους (παλιούς και τωρινούς)
   • Δασκάλους/Καθηγητές
   • Παλιούς συμμαθητές και συμφοιτητές
   • Οικογενειακούς γνωστούς
   • Κοινωνικές γνωριμίες
   • Πωλητές
   • Πολιτικούς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης
   • Τον γιατρό, οδοντίατρο, δικηγόρο σου

   Δώσε προτεραιότητα σε κάθε επαφή

   Αφού κάνεις τη λίστα με όσους ξέρεις, δώσε τους προτεραιότητες, κρατώντας υπόψη τις παρακάτω ιδιότητες που κάνουν μια επαφή πολύτιμη:

   • Σε συμπαθεί και/ή έχει λόγο να θέλει να σε βοηθήσει
   • Ξέρει πολύ κόσμο
   • Έχει γνώση της αγοράς εργασίας
   • Είναι πετυχημένος στον τομέα του

   Σχέδιο δικτύωσης

   • Κάνε έρευνα για τον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει στο ίντερνετ, σε βιβλιοπωλεία και στη βιβλιοθήκη της πόλης σου.
   • Ρώτα φίλους σχετικά με κόσμο που ξέρουν και έχει δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
   • Χτίσει ένα δίκτυο ανθρώπων με τους οποίους θα μπορείς να συζητήσεις σχετικά με τη δουλειά τους.
   • Οργάνωσε ένα σύστημα που θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς τις επαφές που κάνεις και τους ανθρώπους που γνωρίζεις.
   • Προετοίμασε ένα μικρό προσωπικό «λόγο» - μια απάντηση 30 δευτερολέπτων στην κλασική ερώτηση «Πες μου κάτι για τον εαυτό σου».
   • Προετοίμασε τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις μάρκετινγκ στον εαυτό σου: βιογραφικό σημείωμα, cover letters, κ.λπ.
   Το τηλεφώνημα δικτύωσης
   • Ξεκίνα καλώντας τις επαφές που έχεις βάλει σε υψηλότερη προτεραιότητα και συνέχισε σε όλη την υπόλοιπη λίστα.
   • Να είσαι προετοιμασμένος για να μπορεί να εξηγήσεις συνοπτικά τον λόγο που καλείς μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα χρειαστεί τόσο για τηλεφωνήματα σε εν δυνάμει εργοδότες, όσο και σε φίλους και γνωστούς. Το κλειδί για κάθε τέτοια συνομιλία είναι να πεις γενικά ότι θες βοήθεια.
   • Ποτέ μην ζητήσεις δουλειά απευθείας, μόνο κάποια παραπομπή σε κάποιον υπεύθυνο ή γενικές πληροφορίες για κενές θέσεις εργασίας.
   • Ακολουθεί ένα παράδειγμα του πως μπορείς να ξεκινήσεις ένα τυπικό τηλεφώνημα δικτύωσης:

    >>Καλησπέρα/καλημέρα κύριε Κώστα Παπαδόπουλε, με λένε Νίκο Γεωργίου. Σας βρήκα από τον θείο μου, Απόστολο Γεωργίου, που δουλεύει μαζί σας στην Μεγάλη Εταιρεία. Με ενημέρωσε ότι είστε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Βρίσκομαι στη διαδικασία έρευνας για δουλειά. Το επαγγελματικό μου background περιλαμβάνει 3 χρόνια σαν Media Planner με την Green and Gold Limited. Ξέρω επίσης πολύ καλό προγραμματισμό βάσεων δεδομένων. Γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να χρειάζεται ένα άτομο με την εμπειρία μου;<<

    Διεύρυνε το δίκτυό σου

    Σε περιστάσεις ειδικά δομημένες με σκοπό την επαγγελματική δικτύωση, όπως: Προγραμματισμένα προσωπικά ραντεβού, εκδηλώσεις καριέρας, συλλόγους δικτύωσης, events που οργανώνουν φορείς όπως Εμπορικά Επιμελητήρια και εταιρείες εύρεσης εργασίας, συνέδρια, συγκεντρώσεις επαγγελματικών συλλόγων, εμπορικές εκθέσεις και διαδικτυακά groups.

    Σε γενικές περιστάσεις, τις οποίες μπορείς να εκμεταλλευτείς για δικτύωση, όπως: Εστιατόρια και clubs, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πάρτι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, στο λεωφορείο ή το αεροπλάνο, και σε διαδικτυακά forums και chat groups.

    Συμβουλές για αποτελεσματικό networking

    • Εντόπισε επαφές που θέλουν πραγματικά να σε βοηθήσουν.
    • Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου. Στείλε ένα ευχαριστήριο email μέσα σε 24 ώρες από την συνάντηση.
    • Αρχειοθέτησε τις επαφές σου σύμφωνα με το είδος τους. Κάνε networking με σκοπό να διευρύνεις τις επαφές που χρειάζεσαι ουσιαστικά.
    • Να είσαι ξεκάθαρος στο τι ζητάς από τις επαφές σου.
    • Να σκεφτείς πολύ καλά τον σύντομο προσωπικό σου «λόγο» των 30-45 δευτερολέπτων και να εξασκηθείς στο πώς θα τον λες.
    • Να είσαι πάντα προετοιμασμένος – να έχεις πάντα μαζί σου επαγγελματικές κάρτες και αντίγραφα του βιογραφικού σου.
    • Να φτιάξεις επαγγελματικές κάρτες που θα χρησιμοποιείς απλά για να έχεις τα στοιχεία σου. Δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις όνομα εταιρείας, απλά γράψε τις βασικές πληροφορίες που χρειάζονται για να σε βρει κάποιος.
    • Μείνε σε επαφή. Κράτα τις επαφές που ενδιαφέρονται για σένα ενήμερες για την πορεία της αναζήτησής σου για δουλειά.
    • Η σωστή δικτύωση δεν είναι κάτι που γίνεται σε μια μέρα. Καλλιέργησε μακροπρόθεσμες και αμοιβαίες σχέσεις.
    • Βρες άτομα με εμπειρία στους επαγγελματικούς τομείς που στοχεύεις και χτίσε μια καλή σχέση μαζί τους. Θα είναι καλοί ακροατές των ιδεών σου και θα σε βοηθήσουν να αναλύσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους καλύτερα.
    • Η εθελοντική εργασία, οι θέσεις μερικής απασχόλησης και οι προσωρινές θέσεις εργασίας είναι εναλλακτικοί τρόποι να δικτυωθείς και να μάθεις περισσότερα για θέσεις που σε ενδιαφέρουν.
    • Οι επαγγελματικές ενώσεις είναι πάντα γεμάτες με άτομα που θα σε βοηθήσουν στην δικτύωσή σου.
    • Οι σύλλογοι είναι το κλειδί για την «κρυφή αγορά εργασίας» και την επαγγελματική δικτύωση. Τα sites τους περιέχουν λίστες μελών, νέα και τάσεις του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς και βιβλιοθήκες πάνω στα θέματα του κλάδου.
    • Μην ξεχνιέσαι μπροστά από έναν υπολογιστή, πρέπει να βγεις και στον αληθινό κόσμο για να δικτυωθείς σωστά.

    Το networking συμβαίνει συνεχώς γύρω μας. Απλά πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε το.

    Online κοινωνική δικτύωση

    Η κοινωνική δικτύωση στο internet αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο και μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την έρευνα εργασίας. Έρευνες έδειξαν ότι όσες περισσότερες επαφές έχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να σε προσεγγίσει κάποιος με μια πρόταση εργασίας.

    Αν αναρωτιέσαι πώς να ξεκινήσεις, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Για να γραφτείς σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα email, ένα username και ένα password. Στη συνέχεια χτίσε το προφίλ σου και δημιούργησε ένα personal brand. Αυτό γίνεται θέτοντας για αρχή ένα στόχο σε σχέση με το τι θέλεις να επικοινωνείς προς τα έξω. Το προφίλ σου και, κατ’ επέκταση, το brand σου είναι η βάση για να χτίσεις σχέσεις με άλλους.

    Κορυφαίοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης:


    LinkedIn
    Το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές δίκτυο για επαγγελματίες. Τα μέλη του είναι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν 150 βιομηχανίες.

    Με τη δημιουργία προφίλ και οικοδόμησης συνδέσεων με πρώην συναδέλφους, πελάτες, φίλους, συνεργάτες, οικογένεια, κλπ., μπορείς να χτίσεις το δίκτυό σου και να ενισχύσεις την αναζήτηση εργασίας σου.

    Όλο και περισσότεροι εργοδότες στις μέρες μας χρησιμοποιούν το LinkedIn για να αναζητήσουν εξαιρετικούς υποψηφίους.

    Facebook
    Δεν είναι απλά ένα site για σχέσεις με τους φίλους μας. Η πραγματικότητα είναι πως το facebook αυξάνει τη δημοτικότητά του μεταξύ των εργοδοτών, καθώς Σύμβουλοι Εργασίας και υπεύθυνοι προσλήψεων επισκέπτονται τακτικά το site, για τον λόγο αυτόν καλό είναι η «online» παρουσία σου σε αυτό να παραμείνει σοβαρή και επαγγελματική εάν βλέπεις την αναζήτηση εργασίας με σοβαρό μάτι.

    Η ιστοσελίδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δικτύωση με φίλους και συναδέλφους, για συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις, παρακολούθηση εκδηλώσεων και πολλά άλλα.

  •            
  •                

   Γιατί είναι σημαντικό ένα προφίλ στο LinkedIn

   To LinkedIn τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης στην βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκτώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου παγκοσμίως επαγγελματικού δικτύου με περισσότερα από 120 εκατομμύρια μέλη σε πάνω από 200 χώρες και επικράτειες. Λόγω αυτού του γεγονότος το LinkedIn άλλαξε για πάντα το τοπίο για τους εργοδότες και τα άτομα που αναζητούν εργασία. Τώρα πάνω από το 80% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανεύρεση προσωπικού, με 95% από αυτές να χρησιμοποιούν το LinkedIn.

   Μην ξεχνάς ότι οι πιθανοί εργοδότες σου μπορούν να δουν τις πληροφορίες που δημοσιεύεις στο LinkedIn, οπότε πρέπει να δημοσιεύεις μόνο εκείνες τις πληροφορίες που σε τοποθετούν στην καλύτερη θέση απέναντι σε έναν πιθανό εργοδότη.

   Το προφίλ σου, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις ικανότητές σου, το ευρύτερο πεδίο τεχνογνωσίας σου καθώς επίσης και την εμπειρία σου.

   Πολλοί επιλέγουν να συμπεριλάβουν επίσης τα ενδιαφέροντά τους, χόμπι, αγαπημένα βιβλία, και προσωπικούς στόχους.

   Έχοντας αναπτύξει το προφίλ σου, μπορείς να αρχίσεις να δημιουργείς το δίκτυο των επαφών σου. Ξεκίνησε προσθέτοντας τους φίλους που πραγματικά γνωρίζεις και στη συνέχεια μπορείς να διευρύνεις το δίκτυό σου συμπεριλαμβάνοντας πρώην συμμαθητές, συγγενείς, συναδέλφους, και άλλους από τη λίστα επαφών σου.

   Οι συμβουλές της ManpowerGroup για να τελειοποιήσεις το προφίλ σου στο LinkedIn :

   1. Αξιοποίησε στο έπακρο τον Επαγγελματικό σου Τίτλο

   Το πιο σημαντικό μέρος του LinkedIn προφίλ σου είναι το τμήμα κάτω ακριβώς από το όνομά σου. Εκμεταλλεύσου αυτό τον χώρο γράφωντας ένα συνοπτικό αλλά και ελκυστικό τίτλο, περιγράφωντας ποιός είσαι και με τι ασχολείσαι. Αυτό θα είναι η πρώτη ένδειξη για έναν Σύμβουλο Εργασίας ή ένα στέλεχος τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού για το αν είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για μια θέση.

   Π.χ. Εκπρόσωπος Τηλεφωνικού Κέντρο στην περιοχή της Αθήνας

   2. Συμπλήρωσε 100% το προφίλ σου

   Ένα πλήρες LinkedIn προφίλ αυξάνει τις πιθανότητες αναζήτησης από τους άλλους.

   Σιγουρέψου ότι συμπεριέλαβες τις ακόλουθες σημαντικές πληροφορίες:

   • Επιτεύγματα: Μην διστάσεις να καταγράψεις τα επιτεύγματά σου. Αν έχεις λάβει κάποιο βραβείο ή κάποια άλλη αναγνώριση συμπεριέλαβέ την στο προφίλ σου στο τμήμα Βραβεία.
   • Στοιχεία Επικοινωνίας: Σιγουρέψου ότι σε αυτό το τμήμα έχεις συμπεριλάβει την ηλεκτρονική σου διεύθυνση (e-mail). Οι περισσότεροι Σύμβουλοι Εργασίας θα επικοινωνήσουν μαζί σου μέσω e-mail.
   • Ιστορικό: Πρόσθεσε όλες τις θέσεις που κατείχες μέχρι τώρα στην καριέρα σου, δίνοντας έμφαση στην συμβολή σου και τα επιτεύγματα (απόφυγε μια απλή λίστα καθηκόντων), σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο. Βεβαιώσου ότι ανέβασες το βιογραφικό σου στην πιο ανανεωμένη μορφή του. Μην παραλείψεις να προσθέσεις οποιοδήποτε επαγγελματικό οργανισμό είσαι μέλος ή με όποια εθελοντική εργασία έχεις ασχοληθεί.
   • Δεξιότητες: Κατά την καταγραφή των δεξιοτήτων σου βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά που θα αυξήσουν τις πιθανότητες να σε εντοπίσει ένας Σύμβουλος Εργασίας. Π.χ. Εξυπηρέτηση Πελατών, Γραμματειακή Υποστήριξη, Διαχείριση Δεδομένων, Πωλήσεις B2B, Business Development κτλ.
   • Περίληψη: Συμπλήρωσε το τμήμα Περίληψης και συμπεριέλαβε κύρια στοιχεία του επαγγελματικού σου προφίλ. Συμπεριέλαβε γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες (πχ. Επίπεδο Excel), δεξιότητες εργασιακής προσωπικότητας (π.χ. επικοινωνιακές δεξιότητες), και τυχόν παραδείγματα που αποδεικνύουν την συμβολή σου στις εταιρείες που έχεις εργασθεί.
   • Μην ξεχάσεις να αφήσεις το Προσωπικό σου Στίγμα! Μιας και το LinkedIn είναι η επαγγελματική σου «ηλεκτρονική εκπροσώπηση», διάθεσε χρόνο να κάνεις την καλύτερη εντύπωση και να επιστήσεις την προσοχή των άλλων για το τι είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από άλλους υποψηφίους.

   3. Δημιούργησε Δίκτυο Επαφών

   Όσες περισσότερες επαφές δημιουργήσεις τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να εμφανίζεται το ονομά σου σε άτομα που είναι υπεύθυνοι λήψεων σημαντικών αποφάσεων έτσι ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σου. Ιδανικά πρέπει ο αριθμός των επαφών σου να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο 500, αλλά βεβαιώσου ότι πρόκειται για ποιοτικές επαφές. Αυτό σημαίνει να συνδεθείς με άτομα που έχεις εργασθεί μαζί στενά (από θέσεις προϊσταμένων και συναδέλφων), τα οποία γνωρίζουν την εργασιακή σου ηθική και μπορούν να εγγυηθούν για τις δεξιότητες της εργασιακής σου προσωπικότητας.

   4. Λάβε Συστάσεις

   Οι συστάσεις είναι σημαντικές για να ενισχύσουν και να προσθέσουν αξιοπιστία στο προφίλ σου. Για να λάβεις συστάσεις πιθανότατα να πρέπει να δώσεις πρώτα εσύ συστάσεις για κάποια επαφή σου.

   5. Συνδέσου με Επιχειρήσεις

   Ακολουθώντας τις σελίδες των εταιρειών που σε ενδιαφέρουν μέσα από το LinkedIn, θα είσαι σε θέση να παρακολουθείς τις ενημερώσεις για νέες θέσεις εργασίας, καθώς και να δεις τα άτομα που εργάζονται στην συγκεκριμένη εταιρεία.

   6. Συνδέσου με Επαγγελματικές Ομάδες

   Οι επαγγελματικές ομάδες του LinkedIn είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείς με άλλα άτομα και να βρεις θέσεις εργασίας. Συνδέσου με ομάδες της ειδικότητάς σου καθώς και με ομάδες που ειδικεύονται στην επαγγελματική σταδιοδρομία και την αναζήτηση εργασίας.

   7. Μείνε Ενεργός

   Όσο περισσότερο δηλώνεις παρουσία στο LinkedIn τόσο περισσότερο έχεις να κερδίσεις. Προσθέτοντας επαφές ή παρέχοντας ενημερώσεις στο LinkedIn, αυξάνεις τις πιθανότητες να εμφανίζεσαι σε σελίδες του δικτύου.

   8. Πρόσθεσε την Φωτογραφία σου

   Ανέβασε μια επαγγελματική φωτογραφία. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία του προφίλ σου στο LinkedIn.

   9. Μοιράσου Ενημερώσεις

   Είτε είναι ένα link για ένα επιχειρηματικό άρθρο είτε ένα μέρος της δικής σου σοφίας, είναι καλό οι σκέψεις σου να μοιράζονται στο LinkedIn προφίλ σου.

   10. Δημιούργησε το δικό σου URL

   Δημιούργησε το δικό σου URL για να διευκολύνεις τους Σύμβουλους Εργασίας να εντοπίσουν το προφίλ σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις πηγαίνοντας στην επιλογή «Ρυθμίσεις» του προφίλ σου. Στην συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις αυτό το URL και στο βιογραφικό σου. Ένα παράδειγμα μιας προσαρμοσμένης διεύθυνσης URL είναι:

   http://www.LinkedIn.com/in/johnsmith .

   Δεν έχεις πειστεί ακόμα ότι πρέπει να δημιουργήσεις προφίλ στο LinkedIn;

   Ελπίζουμε ότι τα ακόλουθα θα σε πείσουν.

   Το LinkedIn τυποποιεί τις πληροφορίες αναζήτησης εργασίας έτσι ώστε να είναι εύκολο για τους Συμβούλους Εργασίας να εντοπίσουν το προφίλ σου. Οι χρήστες που έχουν ένα πλήρες προφίλ έχουν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν ευκαιρίες εργασίας μέσω LinkedIn.

   To LinkedIn δημιουργεί την πρώτη εντύπωση του προφίλ σου σε έναν ενδεχόμενο εργοδότη.

   Έχεις ποτέ ψάξει στο Google το όνομά σου; Οι Διευθυντές Προσωπικού ή οι Σύμβουλοι Εργασίας το κάνουν. Με την ένταξή σου στο LinkedIn, το προφίλ σου θα εμφανίζεται ως ένας σύνδεσμος αναζήτησης, εξασφαλίζοντας ακριβής (και επαγγελματικές) πληροφορίες για το άτομό σου.

   Παράλληλα μπορείς να συμμετέχετε σε συζητήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, να βλέπεις αναρτήσεις θέσεων εργασίας και να λαμβάνεις τακτικές ενημερώσεις.

  •            
  •                

   Η συμμετοχή σε Ημέρες Καριέρας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αντλήσεις πληροφορίες για μία ευρεία γκάμα θέσεων εργασίας αλλά και γνωρίσεις από κοντά διάφορες επιχειρήσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνεις πολύτιμες επαφές που θα σε ωφελήσουν είτε αναζητάς μόνιμη επαγγελματική σταδιοδρομία, πρακτική άσκηση ή εποχιακή εργασία.

   Oι Σύμβουλοι Εργασίας της ManpowerGroup συμμετέχουν στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων καριέρας που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σου προτείνουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης, κάνοντας τα ακόλουθα βήματα:

   Εντόπισε τις Ημέρες Καριέρας

   Δημοσιεύσεις για επερχόμενες Ημέρες Καριέρας δημοσιεύονται στο internet, σε εφημερίδες και περιοδικά, στα γραφεία διασύνδεσης των σχολών, στο δήμο ή την κοινότητα της περιοχής σου και φυσικά στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ.

   Επίλεξε εκθέσεις για την απασχόληση που καλύπτουν τη γεωγραφική περιοχή, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

   Προετοιμάσου κατάλληλα για την Ημέρα Καριέρας

   • Ξεκίνησε εντοπίζοντας μερικά από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του βιογραφικού σου. Να είσαι προετοιμασμένος/ η να αναπτύξεις κάθε βασική περιοχή ενδιαφέροντος με τους πιθανούς εργοδότες που θα έχεις επαφή.
   • Πριν από την έκθεση, προετοίμασε τον τρόπο που συστήνεις τον εαυτό σου αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιείς για να παρουσιάσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σου.
   • Η εμφάνισή σου θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή που θα επέλεγες για μια συνέντευξη, και επιμελημένη.
   • Αν έχεις επαγγελματικές κάρτες που περιέχουν τα προσωπικά σου στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας σου φρόντισε να έχεις μαζί σου αρκετές, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού σου και μάλιστα περισσότερα από όσα υποθέτεις ότι μπορεί να χρειαστείς.
   • Επίσης θα πρέπει να έχεις μαζί σου ένα στυλό καθώς επίσης και ένα σημειωματάριο.
   • Επίσης, καλό θα είναι εκτός από το βιογραφικό σου να προετοιμάσεις και ένα γενικό εισαγωγικό σημείωμα όπου θα αναφέρονται οι στόχοι και οι βασικές σου διακρίσεις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές. Κάτι τέτοιο θα κάνει σίγουρα καλή εντύπωση καθώς είναι λίγοι οι υποψήφιοι που θα καταβάλλουν την προσπάθεια για κάτι αντίστοιχο.
   • Απέφυγε τους μεγάλους χαρτοφύλακες ή τσάντες και επίλεξε εναλλακτικά ένα ντοσιέ που θα σου δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων .
   • Σε περίπτωση που γνωρίζεις ποιες εταιρείες πρόκειται να συμμετέχουν, κάνε μια έρευνα πριν την έκθεση προκειμένου να έχεις ευρύτερο πεδίο γνώσεων κατά τη διάρκεια μια συζήτησης. Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιές θέσεις εργασίας ενδιαφέρονται να καλύψουν αυτές οι εταιρείες και στη συνέχεια με τι προφίλ υποψηφίων και μείγμα δεξιοτήτων επιθυμούν να τις επανδρώσουν. Η πλειονότητα αυτών των πληροφοριών βρίσκεται στο site της κάθε εταιρείας και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα σταδιοδρομία. Αυτή η έρευνα θα σε βοηθήσει να κατατάξεις και τις εταιρείες που συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας προκειμένου να οργανώσεις και το χρόνο σου ανάλογα.

   Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Καριέρας

   • Σκέψου την αλληλεπίδρασή σου με τους εργοδότες κατά τη διάρκεια της έκθεσης ως μια συνέντευξη για δουλειά. Μην εκπλαγείς αν λάβεις μέρος σε συνέντευξη επί τόπου. Δώσε προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων που εκπροσωπούν τις εταιρείες. Εάν ο συνομιλητής σου κοιτάζει πέρα από τον ώμο σου ή το ρολόι του/της, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις.
   • Η Ημέρα Καριέρας αποτελεί επίσης για εσένα μια ευκαιρία για τη συλλογή πληροφοριών. Χρησιμοποίησε την έρευνα που έκανες πριν την έκθεση για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση. Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη θέση ή το τμήμα που σε ενδιαφέρει και να είναι έτοιμος/η να εξηγήσεις πώς οι ικανότητές σου ταιριάζουν με αυτό που ψάχνουν. Αυτό θα σε βοηθήσει να φαίνεσαι σίγουρος/η σχετικά με τους επαγγελματικούς σου στόχους και επιθυμίες.
   Η επόμενη μέρα

   • Την επόμενη ημέρα της Ημέρας Καριέρας στείλε μια συνοδευτική επιστολή σε κάθε επαφή που έκανες και θεωρείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει αμοιβαίο επαγγελματικό ενδιαφέρον και προοπτική για μια δεύτερη συνάντηση. Υπενθύμισε με αυτό τον τρόπο την γνωριμία σας καθώς επίσης και τα προσόντα σου. Συμπεριέλαβε και ένα πρόσφατο αντίγραφο του βιογραφικού σου.
   • Αν ανέφερες ότι θα καλέσεις τον εργοδότη κάντο αλλά μην αφήσεις περισσότερα από ένα ή δύο μηνύματα.
   • Να είσαι προετοιμασμένος/η να περιμένεις για μια απάντηση.

  Κατέβασε όλο το περιεχόμενο της ενότητας εδώ

 • Αναλαμβάνω Δράση
              
  • Τo βιογραφικό παραμένει το σημείο εκκίνησής σου στην αναζήτηση εργασίας. Παρόλο που υπάρχουν νέοι τρόποι να διοχετεύσεις τις πληροφορίες που σε αφορούν σε πιθανούς εργοδότες σου – π.χ. προφίλ στο Linkedin, προσωπικό blog, σελίδα στο Facebook, εκδηλώσεις δικτύωσης (networking events) – το βιογραφικό συνεχίζει να είναι απαραίτητο.

   Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα βιογραφικά προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων που καλούν για συνέντευξη. Το βιογραφικό λοιπόν, συχνά αποτελεί το εισιτήριο για μια συνέντευξη. Χρησιμοποίησέ το ώστε να δείξεις γιατί είσαι εσύ ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση.

   Επέδειξε τις ικανότητές σου

   Ξεκίνα το βιογραφικό σου δυναμικά με έναν ξεκάθαρο στόχο που υπογραμμίζει τα βασικά σου προσόντα για την θέση.

   Στην συνέχεια για κάθε θέση που κατείχες παρέθεσε τα ακόλουθα με έναν περιεκτικό τρόπο:

   • Την ονομασία της εταιρίας και την χρονική περίοδο που εργάστηκες σε αυτήν.
   • Τον τίτλο της θέσης που κατείχες.
   • Τις βασικές δεξιότητες, καθήκοντα και αρμοδιότητες σου, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά από την αγγελία.
   • Επιπλέον δεξιότητες και αρμοδιότητες που ανέλαβες.
   • Επιτεύγματα: Νέες διαδικασίες που πρότεινες/εισήγαγες, τρόπους με τους οποίους βελτίωσες την παραγωγικότητα και\ή μειώσεις κόστους – χρησιμοποιώντας αποτελέσματα και αριθμούς, όποτε αυτό είναι εφικτό.
   • Τυχόν επιπρόσθετα προσόντα και τεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

   Δώσε έμφαση στην λεπτομέρεια

   Μην ξεχνάς ότι οι εργοδότες εξετάζουν τα βιογραφικά χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Δημιούργησε το βιογραφικό σου βάσει όσων θέλουν να δουν:

   • Συγκεκριμένες ικανότητες που απαιτούνται για τη θέση που κάνεις αίτηση. Δείχνει ξεκάθαρα το βιογραφικό σου ότι έχεις τα προσόντα;
   • Συγκεκριμένα χρόνια εμπειρίας: Κάνε το απλό για τους εργοδότες ώστε εύκολα να διαπιστώσουν ότι έχεις την απαιτούμενη εμπειρία, όσον αφορά τον αριθμό των ετών.
   • Αξιοπιστία. Δείξε στους εργοδότες ότι η εργασιακή εμπειρία σου έχει συνοχή, παραθέτοντας ημερομηνίες απασχόλησης στην κάθε εταιρεία.
   • Ηγεσία και Πρωτοβουλία. Δείξε ότι υπήρχε από πλευράς σου η επιθυμία για ανάπτυξη σε καθεμία από τις θέσεις που κατείχες, παραθέτοντας ηγετικούς ρόλους που ανέλαβες, παραδείγματα πρωτοβουλίας και περιπτώσεις όπου εκπαίδευσες άλλους.

   Κάνε το «κτήμα» σου

   Οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν το βιογραφικό κατά ένα μέρος, ως βάση συζήτησης κατά την διάρκεια της συνέντευξής σου. Εξέτασε το βιογραφικό σου προσεκτικά πριν από την συνέντευξη και να είσαι προετοιμασμένος να συζητήσεις όλα τα προσόντα, δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία που έχεις παραθέσει.

  •            
  •                

   Σύντομες συμβουλές για το βιογραφικό σημείωμα:

   • Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι απλό και κατανοητό
   • Απέφυγε τις παραγράφους
   • Απέφυγε τις φωτογραφίες και τα σχήματα (εκτός και αν είσαι καλλιτέχνης, μοντέλο ή ηθοποιός)
   • Μην αναφέρεις προσωπικές συστάσεις
   • Χρησιμοποίησε bullets για λίστες
   • Εξέτασε το περιεχόμενο για τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη
   • Μην χρησιμοποιείς επιτηδευμένες γραμματοσειρές
   • Έλεγξε την ακρίβεια των πληροφοριών που αναφέρεις
   • Μην χρησιμοποιείς συντομογραφίες
   • Πρόβαλε τον εαυτό σου αλλά μην υπερβάλεις
   • Προώθησε τις επαγγελματικές σου επιτυχίες και αποτελέσματα
   • Χρησιμοποίησε όπου είναι εφικτό μετρήσιμα αποτελέσματα και παραδείγματα επιτυχίας
  •            
  •                

   Προσωπικά Στοιχεία

   • Τοποθέτησε το όνομά σου, τη διεύθυνση, τους αριθμούς τηλεφώνου σου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κορυφή της κάθε σελίδας.
   • Βεβαιώσου ότι αναγράφεις έναν αριθμό τηλεφώνου, όπου μπορεί κάποιος να σε βρει εύκολα ή να σου αφήσει κάποιο μήνυμα. Εάν δώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου, βεβαιώσου ότι είσαι προετοιμασμένος να απαντάς πάντα το τηλέφωνο με επαγγελματικό τρόπο.
   • Επέλεγε πάντα την αριστερή στοίχιση στα προσωπικά σου στοιχεία όταν επισυνάπτεις το βιογραφικό σου.
   • Σκοπός

    • Ο στόχος θα πρέπει να εστιάζει στο βιογραφικό και να επικοινωνεί τη θέση που αναζητάς.
    • Θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύς ώστε να αξίζει να εξεταστεί για τις σχετικές θέσεις εργασίας.
    • Θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένος για να αποδεικνύει στους μελλοντικούς εργοδότες έναν εστιασμένο στόχο.
    • Καθόρισε τον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει.
    • Προσδιόρισε τον τύπο, το μέγεθος και την έκταση του οργανισμού για τον οποίο θέλεις να εργαστείς.
    • Περιέγραψε το επίπεδο της θέσης που επιδιώκεις.

    Εμπειρία

    • Κατέταξε κάθε θέση που κατείχες με αντίστροφη χρονολογική σειρά (βάζοντας πρώτη την πιο πρόσφατη).
    • Συμπεριέλαβε το όνομα της εταιρείας, την πόλη, το κράτος, μία σύντομη περιγραφή της επιχείρησης, τις ημερομηνίες που εργάστηκες, τον τίτλο, τη θέση και τα βασικά σου επιτεύγματα.
    • Κατέγραψε τις εμπειρίες του επαγγελματικού σου παρελθόντος όσον αφορά τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες.
    • Ξεκίνησε κάθε περιγραφική φράση με ένα ρήμα δράσης (π.χ. διαχειρίστηκα, πέτυχα, κ.λπ.).
    • Βεβαιώσου ότι το τμήμα που αφορά το εργασιακό σου παρελθόν είναι σχετικό με το στόχο σου.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μια προαιρετική κατηγορία μπορεί να έχει τίτλο Σχετική Εμπειρία. Η ενότητα αυτή θα περιγράφει σχετική, ακόμη και μη αμειβόμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Εκπαίδευση

    • Κατέταξε την εκπαίδευση και τα πτυχία σου με αντίστροφη χρονολογική σειρά.
    • Δώσε τον τίτλο και την τοποθεσία των ιδρυμάτων, καθώς και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα.
    • Σημείωσε τιμητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς επαίνους και αποφοιτήσεις με διάκριση.
    • Συναφείς με παρακολούθηση μαθημάτων πληροφόρηση μπορεί να περιλαμβάνεται για πρόσφατα πτυχιούχους.
    • Έρευνα και/ή δημοσιεύσεις συμπεριλαμβάνονται για τους υποψηφίους με μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο.

    Δραστηριότητες και Επιτεύγματα

    • Περιέγραψε πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου.
    • Δώσε σύντομη εικόνα για την ανάμειξη και τη συμμετοχή σου με άτομα και ομάδες.
    • Συμπεριέλαβε χόμπι, δραστηριότητες και τη συμμετοχή σου σε οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές όπου έχεις έναν ηγετικό ρόλο.
    • Ακολούθησε τις βασικές ενότητες ενός βιογραφικού σημειώματος
  •            
  •                

   Όταν γράφεις το βιογραφικό σου σημείωμα, είναι καλό να χρησιμοποιείς λέξεις που δείχνουν ισχυρή δράση. Τα ρήματα δράσης κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίζει.

   Τέτοια ρήματα είναι:

  •            
  •                

   1. Χρονολογικό βιογραφικό

   Το χρονολογικό βιογραφικό είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως αποδεκτή μορφή βιογραφικού σημειώματος. Έχει σαν κύριο άξονα οργάνωσης τον τίτλο εργασίας και παρουσιάζει την εργασιακή εμπειρία με αντίστροφη χρονολογική σειρά (πρώτη η πιο πρόσφατη). Είναι εύκολο να διαβαστεί και μπορεί ο ενδιαφερόμενος γρήγορα να “σαρώσει” το ιστορικό της απασχόλησης του υποψηφίου.

   Χρησιμοποίησε ένα χρονολογικό βιογραφικό, όταν:

   • Έχεις ένα σταθερό και ένα συνεπές ιστορικό απασχόλησης χωρίς σημαντικά κενά στην απασχόλησή σου.
   • Το ιστορικό απασχόλησης σου δείχνει μία προοδευτική εξέλιξη στις θέσεις εργασίας ή τους ρόλους που κατείχες.
   • Έχεις πετύχει κάποια σημαντικά επιτεύγματα κυρίως στις πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας που κατείχες.

   2. Λειτουργικό βιογραφικό

   Το λειτουργικό βιογραφικό αναδεικνύει τις ικανότητες, τα επιτεύγματα και κυρίως τα προσόντα του υποψηφίου, άσχετα με το που έχουν πραγματοποιηθεί κατα τη διάρκεια της καριέρα του. Το ιστορικό της απασχόλησης δεν είναι το επίκεντρο, και τοποθετείται στο κάτω μέρος του βιογραφικού σημειώματος.

   Αξίζει να σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις ένα λειτουργικό βιογραφικό, όταν:

   • Επιθυμείς να τονίσεις ικανότητες και επιτεύγματά σου από παλαιότερες θέσεις εργασίας σου.
   • Έχεις μείνει εκτός αγοράς εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα και θέλεις να δώσεις έμφαση στα προσόντα σου.
   • Έχεις εργαστεί σε διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, όχι σχετικά μεταξύ τους.
   • ·Έχεις κάνει αλλαγή καριέρας και θέλεις να δώσεις έμφαση στο κομμάτι που σε ενδιαφέρει την παρούσα χρονική στιγμή.

   3. Συνδυαστικό βιογραφικό

   Το συνδυαστικό βιογραφικό συνδυάζει τα δυνατά σημεία τόσο του Χρονολογικού βιογραφικού, όσο και του Λειτουργικού βιογραφικού. Ξεκινώντας με μία περίληψη (όπως στο λειτουργικό βιογραφικό) από τα πιο εντυπωσιακά προσόντα, δεξιότητες, ικανότητες και τα επιτεύγματά του, ο υποψήφιος τονίζει αμέσως τα σημεία που θέλει να δώσει έμφαση. Στην συνέχεια, ακολουθεί το κομμάτι του ιστορικού της απασχόλησης, γραμμένο σύμφωνα με το χρονολογικό βιογραφικό.

   Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν:

   • Έχεις ένα σταθερό και προοδευτικό ιστορικό απασχόλησης.
   • Υποβάλλεις αίτηση για μία θέση στην οποία η χρονολογική φόρμα απαιτείται, αλλά παρόλα’ αυτά θέλεις να επισημάνεις τα προσόντα σου από τις προηγούμενες θέσεις.
   • Χρειάζεσαι έναν αποτελεσματικό τρόπο για να δώσεις έμφαση στις ικανότητες που διαθέτεις και σε ποιο βαθμό αυτές συμπίπτουν με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης που κάνεις αίτηση.
  •            
  •                

   Οι συστάσεις αποτελούν πηγές πληροφοριών καριέρας. Για τον λόγο αυτόν, η επιλογή των σωστών ατόμων για την λήψη συστάσεων αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για μια επιτυχημένη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

   Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

   Ερωτήσεις κατά την λήψη συστάσεων

   Στη ΜanpowerGroup χρησιμοποιούμε τις συστάσεις των υποψηφίων μας, ακολουθώντας δομημένο ερωτηματολόγιο, με σκοπό να εξακριβωθούν οι ικανότητες του υποψήφιου καθώς και το κατά πόσο ο ίδιος θα ταίριαζε στην κουλτούρα της επιχείρησης.

   Ακολουθούν μερικές τυπικές ερωτήσεις που γίνονται κατά τη λήψη συστάσεων:

   • Πώς θα περιγράφατε το επαγγελματικό στυλ του υποψηφίου;
   • Ποιά ήταν η ουσιαστικότερη συνεισφορά του υποψηφίου στον οργανισμό σας;
   • Για ποιό λόγο αποχώρησε από την εταιρεία;
   • Ποιά είναι τα δυνατά σημεία του υποψηφίου και ποια τα αδύνατα;
   • Ποιές ιδιαίτερες δεξιότητες θα φέρει ο υποψήφιος στην νέα του θέση;
   • Ποιό στυλ διοίκησης ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του υποψηφίου;

   Επιλέγοντας τα κατάλληλα άτομα για λήψη συστάσεων

   • Επίλεξε άτομα που γνωρίζεις καλά, και μπορούν να εκφράσουν άποψη για τα επαγγελματικές σου γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες.
   • Προσπάθησε να φτιάξεις μια λίστα επαφών ποιοτικά ισορροπημένη: για παράδειγμα κάποιος παλαιότερος ή ο τρέχων προϊστάμενός σου, ένας μακροχρόνιος επαγγελματικός συνεργάτης σου, ένας συνάδελφος σου κλπ.

   Άτυποι Κανόνες κατά την λήψη συστάσεων

   • Αν έχεις καιρό να μιλήσεις με κάποιον που θέλεις να προτείνεις για την λήψη συστάσεων, επιδίωξε μια συνάντηση μαζί του ή τουλάχιστον τηλεφώνησέ του. Σκοπός σου είναι να δείξεις ότι έχεις εξελιχθεί πέρα από τις προσδοκίες του. Βοήθησε τον να σε βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

   o Δώσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς σχετικά με την διαδικασία αναζήτησης στην οποία βρίσκεσαι.

   o Δώσε ένα αντίγραφο του Βιογραφικού σου, και εξήγησε γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά, και γιατί θέλεις να τον/την προτείνεις για λήψη συστάσεων.

   • Επικοινώνησε με τους ανθρώπους που επέλεξες για συστάσεις, κάθε φορά που δίνεις τα στοιχεία τους. Ενημέρωσέ τους τακτικά για την πρόοδο της αναζήτησής σου. Ζήτησέ τους να σε ενημερώνουν όταν κάποιος ζητά συστάσεις για σένα.
   • Στείλε μια ευχαριστήρια επιστολή ή μια κάρτα στα άτομα αυτά, όταν αποδεχθείς την νέα σου θέση.

   Η λίστα επαφών για συστάσεις

   Φτιάξε την λίστα των επαφών στην ίδια διαμόρφωση με τη συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σου σημείωμα. Σημείωσε τα δικά σου στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail) στο επάνω μέρος της σελίδας πάντα στην ίδια γραμματοσειρά και διαμόρφωση που έχει το βιογραφικό σου.

   Για κάθε επαφή, θα πρέπει να παραθέσεις τα παρακάτω στοιχεία:

   • Όνομα
   • Θέση
   • Εταιρία
   • Διεύθυνση
   • Τηλέφωνο Εργασίας
   • Κινητό ή τηλέφωνο οικίας
   • Ηλεκτρονική Διεύθυνση
   • Επαγγελματική Σχέση
   • Σημειώσεις (μπορείς να αναφέρεις ένα συγκεκριμένο επίτευγμα ή κάποια ικανότητά σου για τα οποία η επαφή σου έχει άποψη)
  •            
  •                

   Έχει φτάσει η ώρα για την συνέντευξη.

   Μήπως είσαι λίγο νευρικός; Εντάξει, είσαι αρκετά νευρικός. Αυτό είναι αναμενόμενο. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να προετοιμάσεις πριν την συνέντευξη τα οποία θα τονώσουν την αυτοεκτίμηση σου και θα βεβαιώσουν πως θα κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση.

   Κράτα στο μυαλό σου ότι μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι μια σχέση κέρδους και για τις δύο πλευρές. Οι στόχοι σου είναι να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για την εταιρεία, για την κουλτούρα της και για την θέση εργασίας ώστε να καταλάβεις εάν σου ταιριάζουν και ταυτόχρονα να πείσεις τον εργοδότη ότι είσαι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την θέση. Οι στόχοι του εργοδότη είναι να προωθήσει την εταιρεία και να συλλέξει πληροφορίες για εσένα. Όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν από μια καλή συνέντευξη.

   Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις συνεντεύξεις σου επιτυχημένες.

   Σημείωσε τις λεπτομέρειες

   Σιγουρέψου για την ώρα της συνέντευξης, την ακριβή διεύθυνση, το όνομα καθώς και τον τίτλο του ανθρώπου που θα συναντηθείς. Ψάξε εκ των προτέρων την τοποθεσία καθώς και τις κοντινές θέσεις parking.

   Ντύσου για την επιτυχία

   Προετοιμάσου να ντυθείς επίσημα, με καθαρά ρούχα, κατάλληλα για επαγγελματικό περιβάλλον. Εάν έχεις την δυνατότητα διερεύνησε τον αποδεκτό τρόπο ενδυμασίας της συγκεκριμένης εταιρείας και ντύσου ανάλογα. Φτιάξε τα μαλλιά σου. Βεβαιώσου ότι τα παπούτσια σου είναι καθαρά και περιποιημένα. Φόρα ρολόι και να είσαι συντηρητικός με τα κοσμήματα.

   Προετοιμάσου στο σπίτι

   Κάνε την απαραίτητη έρευνα για την εταιρεία και την θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Ψάξε την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας και διάβασε για αυτήν λεπτομερώς. Προετοίμασε τις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στον συνομιλητή σου σχετικά με την φιλοσοφία της εταιρείας, τις πτυχές της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι και τις απαιτήσεις τις εταιρείας από τους εργαζομένους της.

   Προετοίμασε τις απαντήσεις σου

   Δώσε στον εαυτό σου ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πηγαίνοντας καλά προετοιμασμένος και σίγουρος για τις απαντήσεις σου στη συνέντευξη.

   Μπορείς να προετοιμαστείς για αρκετές από τις ερωτήσεις εκ των προτέρων κάνοντας τα εξής:

   • Επανάληψη του βιογραφικού σου για την εμπειρία σου όσον αφορά τα ακριβή διαστήματα που απασχολήθηκες και τους εργοδότες.
   • Επανάληψη του βιογραφικού σου για τις τεχνικές σου δεξιότητες, ώστε να μπορείς να απαντήσεις σε συγκεκριμένες τεχνικές ερωτήσεις που θα σου γίνουν σχετικά με την εμπειρία σου.
   • Αξιολόγησε τα δυνατά σου σημεία. Φτιάξε μια λίστα με τα δυνατά σου σημεία ανά κατηγορίες: Δεξιότητες γνώσεων βασισμένες στην εκπαίδευση και στην εμπειρία, δεξιότητες επικοινωνίας καθώς και άλλες δεξιότητες που έχεις αποκομίσει από τις διάφορες εργασίες σου καθώς και τα δικά σου προσωπικά χαρακτηριστικά. Απομνημόνευσε αρκετά από κάθε κατηγορία και χρησιμοποίησέ τα βάσει των δεξιοτήτων που ψάχνει ο νέος εργοδότης.
   • Εξέτασε τις αδυναμίες σου. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα στα οποία χρειάζεσαι βελτίωση. Εξασκήσου στις απαντήσεις σου σχετικά με αυτές τις περιοχές ώστε όσο είναι δυνατόν να μην επικεντρωθείς σε αυτά κατά τη συνέντευξη, και να δώσεις την αίσθηση ότι τις γνωρίζεις και τις χειρίζεσαι.
   • Προετοίμασε το κλείσιμο της ομιλίας σου. Έχε έτοιμη μια μικρή και συνεπή απάντηση, για τους λόγους που θέλεις την δουλειά αυτή και τα οφέλη που θα έχει η εταιρεία από εσένα.
   • Επέδειξε τα ταλέντα σου με μικρές ιστορίες από τα κατορθώματα σου.

   Να περιμένεις Θετικές/Αρνητικές και Ουδέτερες Ερωτήσεις

   Εξασκήσου στο να ακούς προσεκτικά, εάν η ερώτηση που σου κάνουν επιδέχεται μια αυτόματη θετική ή αρνητική απάντηση.

   Μετέτρεψε τις αρνητικές και ουδέτερες ερωτήσεις σε θετικά παραδείγματα.

   Θετικές Ερωτήσεις

   • Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;
   • Πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην επιχείρηση;
   • Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιτυχίες σου?
   • Γιατί πιστεύεις πως είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση?
   • Γιατί είσαι επιτυχημένος?
   • Περιέγραψε την κατάλληλη θέση εργασίας για εσένα.
   • Πες μου μια περίπτωση στην οποία ήσουν πολύ αποτελεσματικός.
   • Σε τι περιβάλλον εργασίας λειτουργείς καλύτερα;

   Αρνητικές Ερωτήσεις

   • Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;
   • Πες μου για μία κατάσταση στην εργασία σου που σε έκανε να νιώσεις αναποτελεσματικός.
   • Τι δεν σου άρεσε στην προηγούμενη θέση εργασίας σου (Διευθυντής) (Επιχείρηση);
   • Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει στην καριέρα σου;
   • Πες μου πώς έχεις διαχειριστεί έναν δύσκολο συνάδελφο (Προϊστάμενο) (Υφιστάμενο);
   • Τι κριτική σου είχαν κάνει οι προϊστάμενοί σου για τον τρόπο εργασίας σου;
   • Ποιο περιβάλλον εργασίας καθίσταται αδύνατο για σένα να δουλέψεις σε αυτό;
   • Γιατί έφυγες από την τελευταία εργασία σου; (Να είσαι σύντομος και να δώσεις μια προετοιμασμένη σωστά εξήγηση).

   Ουδέτερες Ερωτήσεις

   • Πες μου για τον εαυτό σου.
   • Πώς επικοινωνείς με διευθυντές/συναδέλφους/ υφιστάμενους;
   • Πώς αντιμετωπίζεις την πίεση;
   • Ποιές είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις και οι προσδοκίες σου; ( Δώσε μια γενική απάντηση και όχι κάτι συγκεκριμένο. Διαπραγματεύσου το πιο αναλυτικά αφού σου έχει προσφερθεί η θέση. Ξεκαθάρισε ότι ο μισθός δεν είναι αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο.)
   • Γιατί ενδιαφέρεσαι για αυτή τη θέση;
   • Τι είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζω για εσένα;
   • Τι είναι το πιο βασικό που έχεις μάθει στη καριέρα σου;
   • Πώς θέτεις προτεραιότητες;

   Τι να μην ρωτήσεις

   Επέδειξε τον επαγγελματισμό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποφεύγοντας:

   • Να κάνεις προσωπικές ερωτήσεις σε αυτούς που σου παίρνουν συνέντευξη, όπως: πώς πήραν τη θέση που έχουν ή τι άποψη έχουν για την εταιρεία.
   • Να ρωτήσεις την άποψή τους για τον προκάτοχο της θέσης.
   • Να ρωτήσεις για πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, εκτός και αν η θέση είναι σχετική με αυτούς τους τομείς.

   Περίμενε για να ρωτήσεις τις διαδικασίες συνταξιοδότησης, διακοπών, προμήθειας/bonus και αργιών της εταιρείας μέχρι να σου προσφερθεί η θέση ή όταν θα είσαι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία για τις παροχές.

  •            
  •                

   30 δευτερόλεπτα.

   Μελέτες δείχνουν πως τόσος είναι ο χρόνος που έχεις για να κάνεις μια άψογη πρώτη εντύπωση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σου.

   Γιατί να μην εκμεταλλευτείς το περισσότερο από αυτό προετοιμάζοντας τον εαυτό σου πριν περάσεις αυτήν την πόρτα;

   Κάνε μια δυνατή αρχή

   • Σιγουρέψου ότι θα φτάσεις 10 λεπτά νωρίτερα και ότι θα παρκάρεις αρκετά κοντά ώστε να μην καθυστερήσεις στην συνέντευξη.
   • Απενεργοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο.
   • Συμπεριφέρσου σε όλους με σεβασμό ξεκινώντας από τον υπάλληλο υποδοχής και όλους όσους συμμετέχουν στη συνάντηση.
   • Δείξε προσιτός.
   • Προσπάθησε να κρατάς καλή επαφή με τα μάτια σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.
   Ήρθε η ώρα

   • Χαιρέτησε τον συνομιλητή σου με ένα ζεστό χαμόγελο και μία ευγενική χειραψία.
   • Αυτή είναι η ευκαιρία σου να πουλήσεις τον εαυτό σου, για αυτό επικεντρώσου στις δυνατότητες σου και στα καλά στοιχεία του χαρακτήρα σου χωρίς να φανείς εγωιστής ή αλαζόνας.
   • Δείξε σίγουρος και ξεκάθαρος ότι θέλεις την συγκεκριμένη θέση, και εστίασε στους λόγους γιατί πιστεύεις πως είσαι ο καταλληλότερος υποψήφιος για αυτήν και για την εταιρεία.
   • Δείξε το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία κάνοντας ερωτήσεις για την θέση, την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας. Η προεργασία σου στο σπίτι σχετικά με πληροφορίες που θα έχεις συλλέξει για την εταιρεία θα σε βοηθήσει να κατευθύνεις τις ερωτήσεις σου.
   • Να είσαι θετικός, ακόμη και αν ανακαλύψεις ότι ο ρόλος της θέσης είναι διαφορετικός από τις προσδοκίες σου. Συνέχισε κανονικά με την συνέντευξη και επανεξέτασε εάν σε ενδιαφέρει ακόμα η θέση μετά το τέλος της συνάντησης.

   Κατάκτησε τους με το κλείσιμο

   Έχεις ρωτήσει όλες τις σωστές ερωτήσεις και έχεις δώσεις τις κατάλληλες δυνατές απαντήσεις . Τώρα είναι η ώρα να συνοψίσεις την συνέντευξη σαν επαγγελματίας:

   • Επανέλαβε το ενδιαφέρον σου για την θέση και την εταιρεία, και εστίασε στο να παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματά σου και να εξασφαλίσεις την δουλειά.
   • Συνόψισε τα δυνατά σου σημεία και τις αρμοδιότητες σου σε σχέση με τις απαιτήσεις της δουλειάς.
   • Κάνε ερωτήσεις για την δουλειά, ή για τις προοπτικές εξέλιξης αν ενδείκνυται.
   • Ζήτα την επαγγελματική κάρτα του προσώπου που σου παίρνει την συνέντευξη.
   • Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που σου πήρε την συνέντευξη για τον χρόνο και την προσοχή του.
   • Να χαμογελάς και να κάνεις δυνατή χειραψία.
  •            
  •                

   Η συνέντευξη είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας.

   Οι εργοδότες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν κατά πόσο έχεις τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων και εμπειρίας που αναζητούν, αλλά και εσύ από την πλευρά σου έχεις τη δυνατότητα να διερευνήσεις κατά πόσο αυτή είναι η σωστή επαγγελματική ευκαιρία στη δεδομένη χρονική στιγμή.

   Η συνέντευξη μπορεί να είναι πηγή άγχους για πολλούς υποψηφίους: τι να φορέσω; πώς να προετοιμαστώ? Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να απαντήσω δύσκολες ερωτήσεις?

   Ορίστε ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα μετριάσουν το στρες σου και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σου:

   1. Προετοιμάσου! Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τον ενδεχόμενο εργοδότη σου. Πέρα από τα βασικά στοιχεία της εταιρείας μάθε τα τελευταία νέα και ειδήσεις που αφορούν στην εταιρεία, μελλοντικά projects αλλά και πρόσφατες επιτυχίες του οργανισμού που εκπροσωπεί ο συνομιλητής σου.

   2. Ντύσου κατάλληλα! Ανεξάρτητα του είδους της θέσης που διεκδικείς πρέπει η εμφάνισή σου να είναι επαγγελματική και περιποιημένη. Κοστούμι και ταγέρ δεν είναι πάντα απαραίτητα αλλά σε κάθε περίπτωση τα ρούχα και η όλη σου εμφάνιση οφείλει να είναι καθαρή και διακριτική. Η χρήση αξεσουάρ αλλά και αρώματος πρέπει είναι μετρημένη.

   3. Πάρε μαζί σου στην συνέντευξη έναν όμορφο φάκελο με τα βασικά: στυλό, ένα μπλοκ σημειώσεων, εκτύπωση της αγγελίας με τις πληροφορίες της θέσης για την οποία έστειλες το βιογραφικό σου, αντίγραφο του βιογραφικού σου σημειώματος, αλλά και μια λίστα με ερωτήσεις που θα ήθελες εσύ να κάνεις για τη θέση ή/και την εταιρεία. Επίσης, ανάλογα με τη θέση μπορείς να έχεις μαζί σου και δείγματα της δουλείας σου.

   4. Κάνε καλή εντύπωση από τη πρώτη στιγμή! Να είσαι οργανωμένος/η και φυσικά θετικός/η. Συμπεριφέρσου σε όλους με σεβασμό και ευγένεια. Και φυσικά μην ξεχνάς το χαμόγελο, να είσαι σίγουρος/η ότι κάνει τη διαφορά!

   5. Μην αγνοείς τη γλώσσα του σώματος! Ξεκινά με μια θερμή και σταθερή χειραψία και διατήρησε καλή οπτική επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην καμπουριάζεις, απέφυγε τις νευρικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και φρόντισε η ομιλία σου να είναι αργή, ήρεμη και καθαρή.

   6. Κάνε εξάσκηση απαντώντας μόνος σου σε δημοφιλείς ερωτήσεις συνεντεύξεων, όπως: «Πείτε μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σας», «Γιατί θα θέλατε να δουλέψετε στην εταιρεία μας», «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα σας», και προετοιμάσου κατάλληλα για αυτές.

   7. Πρόκληση, Ενέργεια και Αποτέλεσμα! Κατά την συνέντευξη πρόβαλε τον εαυτό σου και την υποψηφιότητά σου περιγράφοντας τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς σου. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα δείξε πώς αντιμετώπισες μια πρόκληση, αναλαμβάνοντας μια ενέργεια ή πρωτοβουλία προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

   8. Κάνε ερωτήσεις! Δείξε έμπρακτα το ενδιαφέρον σου για την θέση θέτοντας άρτια μελετημένες ερωτήσεις. Προετοίμασε εκ των προτέρων αυτές τις ερωτήσεις αλλά μην διστάσεις να κάνεις και ερωτήσεις που τυχόν σου γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

   9. Ευχαρίστησε! Στείλε ένα email στον υπεύθυνο που συνάντησες μέσα σε 24 ώρες από τη συνέντευξη υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση, απαντώντας σε τυχόν εκκρεμείς απορίες από την πλευρά σου και πάνω από όλα ευχαριστώντας για το χρόνο που διέθεσε για την συνάντησή σας.

   10. Εξασκήσου! Η εξάσκηση και η προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας συνέντευξης. Ζήτησε από την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν, παίρνοντας εκείνοι το ρόλο του ατόμου που σου παίρνει τη συνέντευξη. Όταν έρθει η ώρα της πραγματικής συνέντευξης θέλεις να φαίνεσαι -μα πάνω από όλα να είσαι!- καλά προετοιμασμένος/η και να εκπέμπεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

  •            
  •                

   Κάποιοι λένε πως «ποτέ δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία για να κάνουμε μία πρώτη εντύπωση». Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνεντεύξεις θα σε αγχώσουν. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με συμβουλές της Manpowergroup που θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερη πρώτη εντύπωση στη συνέντευξή σου.

   Πριν από τη συνέντευξη

   Ψάξε και μάθε για την εταιρεία και τη θέση

   Γιατί; Ερευνώντας την εταιρεία και τη θέση δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι. Οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και την αποστολή τους.

   Πώς; Επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρείας, διάβασε πρόσφατα άρθρα σχετικά με την εταιρεία και σημείωσε τυχόν σημαντικές πληροφορίες-νέα. Φρόντισε να γνωρίζεις βασικές εταιρικές πληροφορίες (ετήσιες πωλήσεις, αριθμός εργαζομένων, τοποθεσία και σε ποιά αγορά δραστηριοποιείται).

   Εξοικειώσου με τις κοινές ερωτήσεις συνέντευξης

   Γιατί; Υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που ο αρμόδιος για την συνέντευξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ρωτήσει. Για παράδειγμα: Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου;

   Πώς; Μελέτησε τη λίστα με τις συχνές ερωτήσεις συνέντευξης που ακολουθεί.

   Προετοίμασε τρεις έως πέντε ερωτήσεις για το άτομο που θα σου πάρει συνέντευξη

   Γιατί; Στις περισσότερες ερωτήσεις θα κληθείς να απαντήσεις εσύ, αλλά για να δείξεις ότι σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι προς το συμφέρον σου να κάνεις κι εσύ με την σειρά σου ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία.

   Πώς; Μελέτησε τη λίστα με τις πιθανές ερωτήσεις που ακολουθεί.

   Προετοίμασε τις απαντήσεις σου

   Γιατί; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απαντήσεις μία ερώτηση, αλλά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα προτείνουμε να ακολουθήσεις τη μεθοδολογία CAR (Challenge, Action, & Result). Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διασφαλίζεις ότι η απάντησή σου είναι κατανοητή από το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη, και ότι περιλαμβάνει όλη τη σημαντική πληροφορία.

   Πώς; Μελέτησε τις οδηγίες και τα παραδείγματα που ακολουθούν.

   Ντύσου επαγγελματικά

   Γιατί; Μια συνέντευξη (ειδικά η πρώτη) είναι η ευκαιρία σου να κάνεις την καλύτερη εντύπωση. Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, ντύσου κατάλληλα για τη συνέντευξη.

   Πώς; Πριν από τη συνέντευξη, ρώτησε το άτομο που προγραμματίζει την συνάντηση ή το προσωπικό στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας για τον ενδυματολογικό κώδικα της επιχείρησης. Αν δεν αισθάνεσαι αρκετά σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις, τότε είναι πάντα ασφαλέστερο να ντυθείς καλύτερα από όσο πιστεύεις ότι χρειάζεται.

   Έχε μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα

   Γιατί; Είναι σημαντικό να δείξεις ότι είσαι οργανωμένος και προετοιμασμένος με πληροφορίες που θα υποστηρίξουν το γεγονός ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση.

   Πώς; Φέρε μαζί επιπλέον αντίγραφα του βιογραφικού σου σημειώματος, δείγματα της δουλειάς σου, συστατικές επιστολές ή αξιολογήσεις. Τοποθέτησέ τα τακτοποιημένα σε έναν φάκελο για να είναι συγκεντρωμένα και άμεσα διαθέσιμα εάν τα χρειαστείς.

   Να είσαι εκεί 15 έως 30 λεπτά νωρίτερα

   Γιατί; Είναι αυτονόητο ότι είναι καλύτερο να φτάσεις πιο νωρίς, παρά να καθυστερήσεις. Να είσαι εκεί νωρίτερα σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσεις κάποια επιπλέον έντυπα. Μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις αυτό το χρόνο για να εξοικειωθείς με τον χώρο και να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη.

   Πώς; Βεβαιώσου ότι έχεις εκτυπώσει τις οδηγίες διαδρομής και ενημερώσου για τα μεταφορικά μέσα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις, και για την κίνηση στους δρόμους πριν ξεκινήσεις για τα γραφεία της εταιρείας.

   Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

   Έχε τη σωστή στάση σώματος και κράτα οπτική επαφή με το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη

   Γιατί: Η στάση σου, οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος και η επαφή με τα μάτια μπορεί να πει πολλά για την αυτοπεποίθηση και το ενδιαφέρον σου για τη θέση

   Πώς : Αν δεν μπορείς να κρατήσεις επαφή με τα μάτια , ειδικά σε άβολες καταστάσεις , δοκίμασε πριν την συνέντευξη να κάνεις πρόβα τις ερωτήσεις συνέντευξης σε έναν καθρέφτη και κράτα σκοπίμως οπτική επαφή με τον εαυτό σου .

   Προσάρμοσε τις απαντήσεις σου ανάλογα με το κοινό σου

   Γιατί : Η χρήση «τεχνικών» όρων όσον αφορά τη θέση σου, μπορεί να δυσκολέψει έναν άπειρο υπάλληλο του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων που σου παίρνει συνέντευξη.

   Πώς : Μην χρησιμοποιείς πολλούς τεχνικούς όρους με το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων. Δείξε τις γνώσεις και την εμπειρία σου όταν μιλήσεις με τον προϊστάμενο του τμήματος που περιμένει να ακούσει «τεχνικές» λεπτομέρειες.

   Μην ξεφεύγεις από το θέμα

   Γιατί : Μιλώντας για μια κατάσταση που δεν αφορά την θέση που έχεις κάνει αίτηση μπορεί να αποσπάσει και τη δική σου προσοχή, αλλά και του ατόμου που σου παίρνει συνέντευξη.

   Πώς : Μίλα αργά και δόμησε σωστά τις απαντήσεις σου. Αν χρειάζεται, πάρε μερικά δευτερόλεπτα για να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου μετά από κάθε ερώτηση . Το άτομο που σο παίρνει συνέντευξη θα εκτιμήσει τις σαφείς απαντήσεις σου.

   Απόφυγε να μιλήσεις αρνητικά για προηγούμενους εργοδότες

   Γιατί : Αν επικρίνεις έναν προηγούμενο εργοδότη, μπορεί να δώσεις την εντύπωση ότι είσαι αρνητικός και πιθανώς ένας δύσκολος εργαζόμενος.

   Πώς : Όταν περιγράφεις μια κατάσταση στον προηγούμενο εργοδότη σου, παρουσίασε τις αρνητικές καταστάσεις με θετική οπτική, δίνοντας έμφαση στις δράσεις σου που έκαναν τη θετική διαφορά .

   Μετά τη συνέντευξη

   Στείλε μια ευχαριστήρια επιστολή

   Γιατί: Ευχαριστώντας το άτομο που σου πήρε συνέντευξη για το χρόνο που αφιέρωσε σε εσένα, αποδεικνύει ότι είσαι ευγενικός υποψήφιος που σέβεται και τον ενδιαφέρει πολύ η θέση. Οι ευχαριστήριες επιστολές είναι πάντα ένα θετικό σημάδι και μπορούν να σε διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό.

   Πώς: Στέλνοντας ένα ευχαριστήριο μήνυμα μέσω e-mail είναι σίγουρα μία θετική κίνηση. Βεβαιώσου ότι θα το στείλεις μέσα σε 24 ώρες από τη συνέντευξη.

   Τα Do’s και Don'ts σε μία συνέντευξη

   Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για πώς να κάνεις την καλύτερη εντύπωση , καθώς και τι δεν πρέπει να κάνεις ώστε να μην κινδυνεύεις να δημιουργήσεις αρνητική εντύπωση:

   Υπάρχουν δύο τύποι ερωτήσεων σε μία συνέντευξη: οι Παραδοσιακές και οι Συμπεριφορικές. Οι Παραδοσιακές ερωτήσεις εστιάζουν στη θέση εργασίας , τα κίνητρα ή την εργασιακή εμπειρία. Οι Συμπεριφορικές ερωτήσεις εστιάζουν στο πώς είχες αντιδράσει σε μια κατάσταση και προορίζονται για να προβλέψουν τη μελλοντική σου συμπεριφορά στο χώρο εργασίας.

   Ακολουθούν παραδείγματα από τις 11 πιο συχνές ερωτήσεις που περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό και των δύο τύπων ερωτήσεων:

   1. Πες μου για τον εαυτό σου

   Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση για να εξασκηθείς πριν από τη συνέντευξη, επειδή είναι ερώτηση ανοιχτού τύπου και σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσεις για τον εαυτό σου και τι σε κάνει έναν εξαιρετικό υποψήφιο. Να θυμάσαι ότι το κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι τα επαγγελματικά σου και μην παρασύρεσαι σε πολλές προσωπικές πληροφορίες . Φρόντισε να συμπεριλάβεις όσο πιο πολλές σχετικές πληροφορίες στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μιλάς πολύ γρήγορα όταν απαντάς στις ερωτήσεις, αλλά να τονίζεις τα σημαντικότερα σημεία σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική σου εμπειρία, καθώς και με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σου.

   2. Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας;

   Αυτή είναι μια ευκαιρία για να αποδείξεις ότι προετοιμάστηκε και διάβασες πληροφορίες που αφορούν την εταιρεία που σε κάλεσε για συνέντευξη. Συζήτησε για τα προϊόντα/υπηρεσίες, τον κλάδο που δραστηριοποιείται, την αποστολή και τη φιλοσοφία της εταιρείας, αλλά να θυμάσαι ότι δεν γνωρίζεις για την εταιρεία περισσότερα από το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη. Φρόντισε η απάντησή σου να είναι σύντομη και θετική. Μην δίνεις μία στερεότυπη απάντηση όπως "Όλοι μου λένε ότι η εταιρεία σας αντιμετωπίζει πρόβλημα και γι 'αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ ». Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, δεν είναι αυτό που θέλει να ακούσει το άτομο που σου παίρνει την συνέντευξη.

   3. Γιατί θέλεις να εργαστείς για την εταιρεία μας;

   Συζήτησε για τις ανάγκες της εταιρείας και πώς πιστεύεις ότι μπορείς εσύ να συνεισφέρεις με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία σου. Πες κάτι όπως «Γνωρίζω ότι η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στο Χ και Ψ και θέλω πολύ να ασχοληθώ με αυτά γιατί είχα την ευκαιρία να το ερευνήσω διεξοδικά στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας». Για παράδειγμα , εάν η εταιρεία διαθέτει καταστήματα , στην απάντησή σου θα πρέπει να αναφέρεις τις ικανότητές σου στην εξυπηρέτηση πελατών (και να το τεκμηριώσεις). Ό,τι και να κάνεις, μην πεις κάτι γενικό όπως «μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους». Αυτή η απάντηση είναι αόριστη , γενική και δεν πείθει το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη ότι δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία.

   4. Τι βρίσκεις περισσότερο ελκυστικό στην συγκεκριμένη θέση ; Τι βρίσκεις λιγότερο ελκυστικό ;

   Κάνε μία λίστα με τρία πράγματα που σε ενθουσιάζουν στη συγκεκριμένη θέση και νιώθεις ότι μπορείς να συμβάλεις. Σημείωσε μόνο έναν παράγοντα που μπορεί να κάνει τη θέση λιγότερο ελκυστική, αλλά φρόντισε να είναι ασήμαντος.

   5. Γιατί θεωρείς πως είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση;

   Αυτή είναι η ευκαιρία σου για να μιλήσεις για τη διαφορά που μπορείς να κάνεις εσύ σε αυτή τη θέση και στην εταιρεία συνολικά. Μην συγκρατείσαι – μίλα για τα κατορθώματά σου και ανάφερε λεπτομέρειες . Φρόντισε όλα αυτά που θα αναφέρεις να σχετίζονται και να τεκμηριώνουν την καταλληλότητά σου για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και την δική σου προστιθέμενη αξία για την εταιρεία.

   6. Τι ψάχνεις σε μια δουλειά;

   Απάντησε στην ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη σου τις ευκαιρίες που «βλέπεις» στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μίλα για την επιθυμία σου να εφαρμόσεις τις δεξιότητές σου, να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να αναγνωριστείς για τη συμβολή σου.

   7. Ποιά είναι τα πιο δυνατά σου σημεία; Ποιές είναι οι αδυναμίες σου;

   Μοιράσου τα τρία πιο δυνατά σου σημεία που ταιριάζουν στη θέση που έχεις πάει για συνέντευξη και δώσε λεπτομερή παραδείγματα για το πώς συνέβαλες καθοριστικά σε ένα έργο/project ή γενικά στην εταιρεία που εργαζόσουν. Φρόντισε να συμπεριλάβεις μετρήσιμα αποτελέσματα στην απάντησή σου. Απόφυγε τη χρήση φράσεων όπως "εργατικός", "μαθαίνω γρήγορα", "μου αρέσει να συναναστρέφομαι με ανθρώπους", που δεν είναι μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις για τις αδυναμίες σου, ανάφερε μόνο μία και εστίασε στο πώς την βελτίωσες. Αυτό αποδεικνύει ότι διαθέτεις αυτογνωσία, αναλυτική ικανότητα και ότι είσαι ανοιχτός στην εποικοδομητική κριτική.

   8. Γιατί θες να φύγεις από την δουλειά που είσαι τώρα; / Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου;

   Παρόλο που μπορεί να έχεις πολλά να πεις, φρόντισε η απάντησή σου να είναι σύντομη. Να είσαι ειλικρινής, αλλά μην κατηγορήσεις τον προηγούμενό σου εργοδότη ή τον εαυτό σου. Αν σε απέλυσαν, πες το. Σε αντίθετη περίπτωση, πες ότι ήταν δική σου απόφαση να αποχωρήσεις. Να θυμάσαι ότι o μελλοντικός σου εργοδότης θα επικοινωνήσει με τα πρόσωπα που έχεις δηλώσει για συστάσεις, οπότε είναι προς όφελός σου να είσαι ειλικρινής.

   9. Ποιος είναι ο ιδανικός εργασιακός χώρος για εσένα;

   Ανάφερε τι είναι σημαντικό για εσένα στο χώρο εργασίας. Είτε αυτό είναι η αναγνώριση-επιβράβευση είτε η ευκαιρία εξέλιξης, οι απόψεις σου είναι απαραίτητες για το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη, ώστε να βεβαιωθεί ότι ταιριάζεις για τη θέση.

   10. Ποιά ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματά σου στις προηγούμενες θέσεις σου (ή την τρέχουσα) και τι προβλήματα χρειάστηκε να ξεπεράσεις;

   Αυτή είναι μία ερώτηση που χρειάζεται εξάσκηση. Καλό είναι να έχεις προετοιμάσει στο μυαλό σου συγκεκριμένα επιτεύγματα. Ανάφερε μόνο τρία επιτεύγματα, εκτός αν σου ζητήσει περισσότερα ο Συνεντευξιαστής. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τον αντίκτυπο που είχαν τα επιτεύγματά σου στην εταιρεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες το μοντέλο CAR παρακάτω.

   11. Τι ύψους είναι ο μισθός που έχεις κατά νου;

   Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι η ευκαιρία εργασίας. Ψάξε και μάθε τι μισθοί παίζουν στην αγορά αυτή την χρονική περίοδο για τη θέση που σε κάλεσαν για συνέντευξη. Ένας πολύ καλός τρόπος για να απαντήσεις είναι:: "Ο μισθός μου τώρα είναι Χ €. Αυτή την περίοδο είμαι σε αναζήτησης μίας νέας επαγγελματικής ευκαιρίας και περνώ από συνεντεύξεις για θέσεις που το πακέτο αποδοχών κυμαίνεται από Ψ€ έως Ω€. Θεωρώ ότι εάν καταλήξετε στη δική μου υποψηφιότητα, θα μου κάνετε την καλύτερη δυνατή προσφορά».

   Πώς να απαντήσεις αποτελεσματικά στις ερωτήσεις μίας Συνέντευξης

   Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μίας συνέντευξης, αλλά όλοι χρειάζονται εξάσκηση.

   Στη ManpowerGroup, η προσέγγιση που προτείνουμε για να μοιραστείς τα επαγγελματικά σου κατορθώματα είναι να «επικοινωνήσεις» την εργασιακή σου εμπειρία με τη μεθοδολογία CAR (Challenge-Action-Results). Η δόμηση των απαντήσεών σου με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, σου δίνει ευκαιρία να επεκταθείς σε αυτά που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σου, περιγράφοντας εύκολα κι αποτελεσματικά την εργασιακή σου εμπειρία.

   Η δομή του μοντέλου είναι:

   • Challenge/ Circumstance : Πρόκληση/Κατάσταση που αντιμετώπισες
   • Action : Η κίνηση ή οι κινήσεις που έκανες (μόνος ή με άλλους) για να ξεπεράσεις αυτή την πρόκληση ή πρόβλημα
   • Result :Το αποτέλεσμα που πέτυχες, όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα

   Τα Βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να παρουσιάσεις την εμπειρία σου, βασισμένη τη μεθοδολογία CAR είναι τα ακόλουθα:

   1. Προετοιμασία

   Καθώς ανατρέχεις στην καριέρα σου, θα πρέπει να προσδιορίσεις τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν, πώς αντέδρασες , ποιοί ήταν οι χειρισμοί σου και ποιά ήταν τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου.

   Δώσε έμφαση σε επιτεύγματά σου που επηρέασαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

   • Δαπάνες
   • Πελατειακή βάση
   • Λειτουργίες
   • Απόδοση
   • Προβλήματα
   • Παραγωγικότητα
   • Αξιοπιστία
   • Πωλήσεις
   • Διαχείριση Χρόνου
   • Συνθήκες Εργασίας

   2. Εντοπισμός

   Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις και να καταγράψεις τα επιτεύγματά σου:

   • Επίλυσες ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα του τμήματός σου;
   • Πρότεινες νέες διαδικασίες ή προγράμματα για την εταιρεία σου;
   • Έκανες οποιαδήποτε εργασία ευκολότερη και πιο αποτελεσματική;
   • Εκπαίδευσες κάποιον;
   • Εισηγήθηκες και έβαλες σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία;
   • Ολοκλήρωσες κάποια δουλειά με λιγότερα άτομα ή σε λιγότερο χρόνο;
   • Σου ανέθεσαν κάποιο μεγάλο έργο; Ανέλαβες νέες ευθύνες;
   • Έχεις λάβει βραβείο ή ειδική αναγνώριση;
   • Ξεπέρασες τους στόχους σου;
   • Έκανες κάτι για πρώτη φορά στην εταιρεία που ήσουν;
   • Βοήθησες στην αύξηση των πωλήσεων;
   • Εξοικονόμησες χρήματα της εταιρείας;

   3. Καταγραφή

   Προετοίμασε μία λίστα με τα κορυφαία τρία (3) επιτεύγματά σου:

   • Ποιό ήταν το θέμα/πρόβλημα που αντιμετώπισες;
   • Πώς το χειρίστηκες
   • Ποιες δεξιότητες και ικανότητες επέδειξες;

   Παράδειγμα παρουσίασης εμπειρίας βασισμένο στο μοντέλο CAR

   <<Έγινα μέλος της ομάδας Πωλήσεων του Χ περιοδικού, όταν ο αριθμός συνδρομητών του είχε μειωθεί από 100.000. σε 40.000. Αν δεν κάναμε κάποια διαρθρωτική κίνηση, η εταιρεία θα έκλεινε. Λόγω της προηγούμενης σχετικής εμπειρίας μου, πρότεινα στον προϊστάμενό μου κάποιες νέες ιδέες για διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης, τις οποίες άκουσε, υποστήριξε και έβαλε σε εφαρμογή για την ομάδα Πωλήσεων, όπως η διανομή σε ξενοδοχεία και νέες εταιρικές συνεργασίες. Αυτές οι κινήσεις βοήθησαν να αυξήσουμε τη βάση συνδρομητών μας κατά 25.000 επιπλέον συνδρομητές σε λιγότερο από ένα χρόνο.>>

   Ανάλυση :

   C - Challenge : Το Χ περιοδικό στου οποίου την ομάδα Πωλήσεων εργαζόμουν, παρουσίαζε συρρίκνωση της βάσης των συνδρομητών του, και βρισκόταν πολύ κοντά στο κλείσιμο.

   A – Action : Πρότεινα στον προϊστάμενό μου κάποιες νέες ιδέες, λόγω και της προηγούμενης σχετικής εμπειρίας μου, για διεύρυνση της πελατειακής βάσης του περιοδικού σε ξενοδοχεία και νέες εταιρικές συνεργασίες, τις οποίες άκουσε, υποστήριξε και έβαλε σε εφαρμογή για την ομάδα Πωλήσεων .

   R – Result : Οι προτάσεις και οι κινήσεις μου βοήθησαν το περιοδικό να αυξήσει τη βάση των συνδρομητών του κατά 25.000 επιπλέον συνδρομητές σε λιγότερο από ένα χρόνο.

   Ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ στο άτομο που σου παίρνει Συνέντευξη

   Παρακάτω ακολουθούν μερικές διερευνητικές ερωτήσεις:

   Ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία

   • Ποιά είναι η αποστολή του οργανισμού;
   • Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
   • Ποιές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία;
   • Ποιά είναι η κουλτούρα της εταιρείας; Ποιές είναι οι αξίες της;
   • Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα του τμήματος;
   • Μπορείτε να μου πείτε σχετικά με το πρόσφατο άρθρο Χ που είδα στην εφημερίδα;
   • Ποιοί είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία στην εταιρεία σας;
   • Ποιά είναι η φιλοσοφία του οργανισμού όσον αφορά τις ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων;

   Ερωτήσεις σχετικά με τη θέση

   • Τι αποτελεί επιτυχία για την συγκεκριμένη θέση; Πότε θεωρείται επιτυχημένος ο κάτοχος της θέσης;
   • Ποιά είναι τα δύο-τρία πιο σημαντικά πράγματα που θα θέλατε να χειριστεί με προτεραιότητα αυτός που θα καλύψει τη θέση;
   • Ποιοί είναι μερικοί από τους μακροπρόθεσμους στόχους που θα θέλατε να ολοκληρώσει ο κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης;
   • Τι θα θέλατε να γίνει με διαφορετικό τρόπο από τον άνθρωπο που θα καλύψει τη θέση αυτή;
   • Ποια είναι μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος σε αυτή τη θέση;
   • Πόση αυτονομία θα είχε ο κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης στο καθορισμό των εργασιακών στόχων, των προθεσμιών και τις μεθόδους μέτρησης των αποτελεσμάτων;
   • Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης μέσα στον οργανισμό;

   Πώς να κλείσεις θετικά μία Συνέντευξη

   • Φρόντισε να συνοψίσεις σε μια σύντομη περίληψη τα δυνατά σου σημεία και το ενδιαφέρον σου σχετικά με τη θέση.
   • Ρώτησε για τα "Επόμενα βήματα", επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση και την εταιρεία. Να θυμάσαι ότι οι διαδικασίες για την τελική απόφαση κάλυψης της θέσης μπορεί να πάρουν κάποιο χρόνο, και να μην αποθαρρύνεσαι εάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν λάβεις άμεση ενημέρωση για τα επόμενα βήματα.
   • Ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για το χρόνο του / της και την πρόσκληση.
   • Να δείχνεις σιγουριά και να χαμογελάς.
   • Μετά τη συνέντευξη, μπορείς να στείλεις μια ευχαριστήρια επιστολή με mail εντός 24 ωρών από τη συνέντευξη.
  •            
  •                

   Η διαδικασία που ακολουθεί μετα από μία συνέντευξη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα θερμό «ευχαριστώ» κατά το τέλος της συνέντευξης.

   Σκέψου το ως μια διαδικασία που σε κρατά σε επαφή με πιθανούς εργοδότες σου. Μέσα από αυτή τη συνεχή επαφή, έχεις επιπλέον δυνατότητες για να αποδείξεις τις δυνάμεις σου και την αξία σου σε μια εταιρεία.

   Το Ευχαριστήριο Μήνυμα

   Το πρώτο βήμα είναι η αποστολή ενός ευχαριστήριου μηνύματος που ακολουθεί μετά από μια συνέντευξη, το οποίο θα πρέπει να στείλεις με mail εντός 24-48 ωρών από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξή σου.

   • Στείλε ένα προσωπικό μήνυμα σε κάθε Σύμβουλο Εργασίας ή τον υπεύθυνο που σου πήρε τη συνέντευξη.
   • Θα απευθυνθείς στον Σύμβουλο Εργασίας ή τον υπεύθυνο που σου πήρε τη συνέντευξη με το όνομα και τον τίτλο του.
   • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βασικό κείμενο, το οποίο όμως θα διαμορφώνεις κατάλληλα για την περίσταση κάθε φορά.

   Μικρές συμβουλές ώστε να κάνει το ευχαριστήριο μήνυμά σου την εντύπωση που προσδοκάς:

   • Ξεκίνα το μήνυμά σου ευχαριστώντας το άτομο που σου πήρε την συνέντευξη για το χρόνο του/της.
   • Επανέλαβε τα κύρια σημεία της συζήτησης σου ώστε να τραβήξεις την προσοχή του, δείχνοντας παράλληλα ότι ήσουν προσεκτικός κατά τη διάρκειά της συνέντευξης.
   • Συνόψισε τα δυνατά σου σημεία, τις ικανότητες σου και γενικότερα όλους τους τρόπους οι οποίοι πιστεύεις ότι μπορούν να προσθέσουν αξία στην συγκεκριμένη εταιρεία.
   • Εξέφρασε τον ενθουσιασμό σου για την εταιρεία και την επιθυμία σου για την θέση που σου προσφέρεται.
   • Ρωτήστε λεπτομέρειες για τη δουλειά, εφόσον το κρίνεις απαραίτητο.
   • Διατήρησε το μήνυμά σου περιεκτικό, θετικό και φυσικά χωρίς ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη.

   Επόμενα βήματα

   • Εάν κατά την συνέντευξη πρότεινες άτομα που μπορούν να δώσουν συστάσεις για το άτομό σου, επικοινώνησε άμεσα μαζί τους ώστε να είναι ενημερωμένοι σε περίπτωση πιθανής τηλεφωνικής επαφής από την συγκεκριμένη εταιρεία.
   • Μετά από διάστημα 10 ημερών, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια τηλεφωνική κλήση στο άτομο που σου πήρε την συνέντευξη ώστε να ενημερωθείς για την εξέλιξη του αιτήματός σου και εάν χρειάζονται κάποια επιπλέον συμπληρωματική πληροφορία. Άδραξε αυτήν την ευκαιρία υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα και τις δυνατότητες που μπορείς να προσφέρεις στην εκάστοτε δουλειά.
   • Φυσικά, συνέχισε την αναζήτηση εργασίας.

   Αν δεν πάρεις την προσφορά

   • Σε περίπτωση που τελικά δεν σου προσφερθεί η συγκεκριμένη θέση, διατήρησε την αισιοδοξία σου.
   • Φρόντισε να κρατάς ενημερωμένη σωστά την προσωπική σου ιστοσελίδα στο Linkedin ή/και στο Facebook, διατηρώντας μία καλή εικόνα για τους Συμβούλους Εργασίας ή υπεύθυνους προσλήψεων που κατά την αναζήτηση υποψηφίων θα ανατρέξουν στο προφίλ σου.
   • Ζήτησε από τα άτομα που σε γνωρίζουν (φίλους, συγγενείς, πρώην συναδέλφους) να σε έχουν υπόψη τους και να συστήσουν και σε άλλες πιθανές δικές τους επαφές, όπου θα μπορούσες να στείλεις το βιογραφικό σου σημείωμα και να έχεις μία προσωπική συνάντηση.

  Κατέβασε όλο το περιεχόμενο της ενότητας εδώ

 • Πετυχαίνω το στόχο μου
              
  •                

   Τι είναι σημαντικό για εσένα σε μια δουλειά;

   • Ανάπτυξη δεξιοτήτων
   • Ευέλικτο ωράριο
   • Εργασία
   • Πρόκληση

   Στη σημερινή αγορά εργασίας, μπορείς να αποκομίσεις πολλά έμμεσα οφέλη από μία θέση εργασίας επιπρόσθετα της αμοιβής σου. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε αυτά τα «ιδιαίτερα» οφέλη προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους ικανότερους από τους εργαζομένους τους.

   Για το λόγο αυτόν, υπάρχουν περισσότερες επιλογές τις οποίες πρέπει να λάβεις υπόψη σου καθώς αξιολογείς πιθανές θέσεις εργασίας και εργοδότες κατά τη διάρκεια της αναζήτησης σου.Τα έμμεσα οφέλη μπορεί να προκύψουν σε διάφορες μορφές:

   Ισορροπία μεταξύ Προσωπικής Ζωής και Εργασίας

   • Πολλές εταιρείες, παρέχουν βοήθεια στους εργαζομένους τους, ώστε να επιτύχουν την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ειδικά καθώς υπάρχει ανάγκη να εργάζονται περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των δύσκολων οικονομικών περιόδων που διανύουμε. Σε μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., ποσοστό περισσότερο από το 60% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν, ανέδειξαν το ευέλικτο ωράριο ως την πιο σημαντική πρακτική για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, που θα μπορούσε να προσφέρει ο εργοδότης τους.
   • Παράλληλα, οι εταιρείες που θέτουν σε προτεραιότητα τον ανθρώπινο παράγοντα συχνά παρέχουν στους εργαζομένους τους πρόσθετα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, προγράμματα κάλυψης κινδύνου προσωπικού ατυχήματος, ή/και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Άλλες εταιρείες προσφέρουν στους εργαζομένους τους κουπόνια φαγητού ή βενζίνης και επιβραβεύουν τις επιτυχίες με δωροεπιταγές. Άλλες διαθέτουν γυμναστήρια, παιδικούς σταθμούς και καφετέριες εντός των εγκαταστάσεών τους.

   Τέτοιου είδους παροχές μπορεί να σου εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, αλλά και να σε βοηθήσουν να συνδυάσεις τις σημαντικές προσωπικές σου προτεραιότητες (όπως αυτές της υγείας και της οικογένειας) με τους έντονους εργασιακούς ρυθμούς της εποχής μας.

   Εκπαίδευση και Ανάπτυξη

   Οι εταιρείες γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό τους αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, για τον λόγο αυτόν φροντίζουν να το διατηρούν σε εγρήγορση, δημιουργώντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και εκπαίδευση.

   • Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν για τους εργαζομένους τους εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με κέντρα εκπαίδευσης ή ιδιωτικά κολλέγια, και ορισμένες εταιρείες διαθέτουν μάλιστα δικά τους elearning centers για δωρεάν χρήση 24 ώρες το 24ωρο από τους εργαζομένους τους.
   • Επίσης τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού πολλών εταιρειών επικεντρώνονται στη δημιουργία πορείας σταδιοδρομίας για τους εργαζομένους τους, παρέχοντας βοήθεια όχι μόνο στην αποτύπωση των επόμενων βημάτων της σταδιοδρομίας τους, αλλά και στο πως θα αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και εμπειρίες που χρειάζονται για να εξελιχθούν.

   Τέτοιες ευκαιρίες για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου και να αυξήσεις τις γνώσεις σου, μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις απαραίτητος στην αγορά εργασίας.

   Άυλα Στοιχεία Εργασιακής Εμπειρίας

   • Ανήκεις στη γενιά των «Baby Boomer» και ενδιαφέρεσαι για μία θέση εργασίας με περισσότερες ευθύνες;
   • Ή στην «Gen X» αναζητώντας ευκαιρίες για να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας;
   • Ή μήπως στην «Gen Y» και ψάχνεις να κάνεις τη διαφορά μέσα από τη δουλειά σου;

   Οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει τη σύνδεση που υφίσταται μεταξύ μιας εργασιακής εμπειρίας που προσφέρει υψηλή ικανοποίηση και της παραγωγικότητας και πιστότητας των εργαζομένων τους.

   Κάποιες μάλιστα όχι απλά φροντίζουν ώστε η εργασιακή εμπειρία που προσφέρουν στους εργαζομένους τους να περιλαμβάνει στοιχεία εργασιακής ικανοποίησης, αλλά μελετούν ποιά άυλα στοιχεία είναι ελκυστικά για κάθε γενιά, και εφαρμόζουν τα κατάλληλα και εκείνα που κινητοποιούν κάθε άτομο σύμφωνα με τις προσωπικές του αξίες και στόχους

   Η εργασιακή εμπειρία που προσφέρει μια εταιρεία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ικανοποίησή που λαμβάνεις από την εργασία σου, επομένως πρέπει να την αξιολογήσεις προσεκτικά.

   Συνοψίζοντας; Εσύ, ο υποψήφιος για δουλειά, είσαι στη θέση του οδηγού. Η εργασία μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απόδειξη μισθοδοσίας αυτές τις μέρες, οπότε σκέψου τι μπορεί να σου προσφέρει ένας εργοδότης πέρα από την αμοιβή σου.

  •            
  •                

   Ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά εποχές, όπως η σημερινή, θέσεις υπάρχουν πάντα εκεί έξω.

   Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τις βρεις, αλλά μπορείς να ανακαλύψεις την δουλειά που σου ταιριάζει και σε μέρη που μπορεί να σε εκπλήξουν.

   Αν αναρωτιέσαι πώς και πού μπορείς να βρεις κάτι που να σου ταιριάζει διάβασε τις σύντομες συμβουλές που δίνουν οι Σύμβουλοι της ManpowerGroup:

   Τι σημαίνει «Μου Ταιριάζει;»

   Η πρόσληψη σου και οι επιτυχίες σου σε μια εργασία εξαρτώνται τόσο από το «ιδανικό ταίριασμα» που θα έχεις σε αυτή όσο και από τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις επαγγελματικές σου δεξιότητες.

   • Ταιριάζεις καλά στην κουλτούρα της εταιρείας και στο εργασιακό περιβάλλον της;
   • Έχεις τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που θα κάνουν εύκολο το χτίσιμο καλών εργασιακών σχέσεων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εταιρείας;

   Ο υπεύθυνος προσλήψεων θα εξετάσει τα παραπάνω ερωτήματα, όπως θα πρέπει και εσύ να κάνεις.

   Η εξεύρεση μιας εργασίας που να σου ταιριάζει, θα παίξει σημαντικό ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης σου για την εργασία που βρήκες.

   Πως θα ορίσω τι «Μου Ταιριάζει»;

   Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για συγκεκριμένα ανοίγματα θέσεων εργασίας, πάρε λίγο χρόνο να ορίσεις τι είναι κατάλληλο για εσένα. Σκέψου κάποια από τα παρακάτω στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το που πρέπει να προσανατολιστείς και ποια θα είναι η τελική επαγγελματική επιλογή σου:

   • Επαγγελματικό περιβάλλον και περιοχή εργασίας
   • Καθημερινά καθήκοντα και ευθύνες
   • Δυνατότητες εξέλιξης και ευκαιρίες εκπαίδευσης
   • Αμοιβές και παροχές

   Πώς θα αναζητήσω αυτό που «Μου Ταιριάζει»;

   Εστίασε την αναζήτηση σου σε συγκεκριμένο κλάδο ή επάγγελμα χρησιμοποιώντας τα κριτήρια που προαναφέραμε.

   Χρησιμοποίησε πηγές από οργανισμούς, κλαδικά έντυπα και ιστοσελίδες, όπως του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, για να ανακαλύψεις κλάδους και επαγγέλματα. Προσέγγισε ανθρώπους που ξέρεις, σε τομείς που σε ενδιαφέρουν, για μια ανεπίσημη συνέντευξη. Τέλος, ξεκίνησε να εστιάζεις την αναζήτηση σου σε συγκεκριμένες θέσεις.

   Πού θα αναζητήσω αυτό που «Μου Ταιριάζει»;

   Αναζήτησε επαγγελματικές ευκαιρίες που είναι συμβατές με την έρευνα σου μέσω:

   • Εργοδοτών. Εάν υπάρχουν εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, σκέψου να τις επισκεφθείς δίνοντας τους ένα βιογραφικό ή τηλεφωνώντας απευθείας. Ζήτησε να μιλήσεις με τον υπεύθυνο προσλήψεων ή κάποιον εκπρόσωπο του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, εάν δεν γνωρίζεις συγκεκριμένο όνομα.
   • Του προσωπικού σου δικτύου. Ρώτησε φίλους, συγγενείς, δασκάλους, πρώην συνεργάτες και γνωστούς που έχεις για τυχόν ανοίγματα θέσεων εργασίας σε εταιρείες που γνωρίζουν..
   • Online. Επισκέψου sites με αγγελίες για θέσεις εργασίας όπως το www.manpowergroup.gr , ή σελίδες που συγκεντρώνουν αγγελίες για θέσεις εργασίας όπως το www.skywalker.gr ή www.kariera.gr , ή εταιρικά sites των εταιρειών που σε ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο, το Linkedin ή το Facebook, καθώς επίσης και sites τοπικών εφημερίδων.
   • Γραφεία Συμβούλων Εργασίας. Συζήτησε με τον Σύμβουλο Εργασίας σου για τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και το εργασιακό περιβάλλον που σου ταιριάζει. Τόλμησε να αναλάβεις ακόμη και θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις σημαντική εμπειρία, επαφές και συστάσεις.
   • ΟΑΕΔ. Επισκέψου ή κάλεσε τα γραφεία του ΟΑΕΔ ώστε να ενημερώνεσαι για πιθανά ανοίγματα θέσεων εργασίας στον κλάδο που σε ενδιαφέρει.

   Πώς θα αναγνωρίσω εάν «Μου Ταιριάζει»;

   Όταν εντοπίσεις αγγελίες θέσεων που να σε ενδιαφέρουν, κάνε έρευνα για την εταιρεία και την κουλτούρα της. Το δίκτυο γνωριμιών σου, τα social media όπως το Linkedin, το Facebook, δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αλλά και το ίδιο το site της εταιρείας, μπορούν να σου δώσουν μια εικόνα για το πως είναι να δουλεύεις στην συγκεκριμένη εταιρεία.

   Τέλος, κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων, παρατήρησε το εργασιακό περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της εταιρείας. Αυτά που θα παρατηρήσεις θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις κατά πόσο η εταιρεία σου ταιριάζει.

  •            
  •                

   Κάθε εργασιακό περιβάλλον είναι διαφορετικό. Το καθένα έχει τους δικού του κανόνες, τύπους ανθρώπων και προκλήσεων. Η επιτυχία σου σε μία δουλειά και η ικανοποίηση σου σχετικά με την εργασιακή σου εμπειρία, βασίζεται στην ικανότητά σου να ελιχθείς και να εναρμονιστείς στην κουλτούρα και την πολιτική μιας εταιρείας.

   Οι πρώτες εβδομάδες και μήνες στη δουλειά είναι κρίσιμοι για την επιτυχία σου. Προσπάθησε να επενδύσεις κάποιο χρόνο στην εκμάθηση της κουλτούρας και της πολιτική της εταιρείας σου. Αυτή η επιπλέον προσπάθεια θα καθορίσει το έδαφος για το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

   Εταιρική Κουλτούρα
   Η Εταιρική κουλτούρα καθορίζει τις βασικές παραδοχές, αντιλήψεις και κανόνες συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τις καθημερινές δράσεις στο χώρο εργασίας, όπως:

   • Η αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ή συνεργασία; Είναι ένα αυστηρά επαγγελματικό το εργασιακό περιβάλλον ή ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη;
   • Η επαγγελματική ενδυμασία. Είναι μια επιχείρηση με casual ντύσιμο; Πως ορίζεται το "αποδεκτό" ντύσιμο;
   • Η γενική επικοινωνία. Όταν θες να επικοινωνήσεις, στέλνεις email, μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο ή καλείς στο τηλέφωνο;
   • Το ύφος της Διοίκησης. Πώς συναναστρέφεσαι με τον προϊστάμενό σου;
   • Οι ευκαιρίες ανάπτυξης. Θα περάσεις κάποια στάδια εκπαίδευσης; Πώς θα μείνεις σε καλό επίπεδο για την μετεξέλιξή σου;

   Συμπεριφορά μεταξύ Συναδέλφων (Politics)
   Αποτελεί μέρος της διαδραστικής διαδικασίας όταν συνεργάζεσαι με συναδέλφους έχοντας ατομικούς αλλά και ομαδικούς στόχους. Αν και η ασφαλέστερη πρακτική είναι να κινείσαι διακριτικά, η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι να μάθεις να συνυπάρχεις με τους συναδέλφους σου.
   Μπορείς να ζητήσεις από τον προϊστάμενό σου ή από τον μέντορα σου, καθοδήγηση για την σωστή συμπεριφορά με τους άλλους συναδέλφους.

   Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν :

   • Μάθε να επαινείς, αλλά να μην επικρίνεις
   • Μείνε εκτός των κουτσομπολιών και μην διαδίδεις φήμες
   • Να είσαι θετικός
   • Προσπάθησε να παρέχεις τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους
   • Να διαφωνείς, χωρίς όμως να είσαι ασεβής
   • Μάθε να συνδέεσαι με άλλους

   Κανόνες Συμπεριφοράς στην Εργασία
   Η εργασία είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη που θα πρέπει να είσαι ευγενικός και διακριτικός. Εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς στην εργασία, είναι πολύ πιθανό να κάνεις εξαιρετική εντύπωση γενικότερα:

   • Αντιμετώπισε τους πάντες με σεβασμό
   • Να δείχνεις κατανόηση στον φόρτο εργασίας των άλλων
   • Να είσαι πάντα στην ώρα σου στις συναντήσεις
   • Να επιστρέφεις κλήσεις και email μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα
   • Να είσαι προσεκτικός με τη χρήση του χιούμορ

   Διακριτικότητα
   Σε κάθε χώρο εργασίας, αλλά ειδικά στα εργασιακά περιβάλλοντα με κοινό χώρο εργασίας (open-space) απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του, και το ίδιο ισχύει και για εσένα. Η διακριτικότητα και η ευγένεια πρέπει να είναι αμφίδρομη:

   • Χρησιμοποίησε ήσυχο τόνο στη φωνή σου, περιόρισε τη χρήση του μεγάφωνου στο τηλέφωνό σου
   • Κράτησε την κοινωνικοποίηση στο ελάχιστο
   • Να είσαι προσεκτικός με τα τρόφιμα και αρώματα με έντονο στοιχείο
   • Έχε το κινητό σου κλειστό ή στη δόνηση
   • Χτύπα διακριτικά και με τρόπο πριν εισέλθεις στον χώρο κάποιου άλλου συναδέλφου


   Η Σημασία των Χαρακτηριστικών κάθε «Γενιάς» στην Εργασία
   Πλέον, είναι συνηθισμένο στις εταιρείες να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο ή/και τμήμα εργαζόμενοι τριών ή τεσσάρων διαφορετικών «γενιών». Δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά κάθε «γενιάς» είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, κάποιος θα αναρωτηθεί κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Κι όμως μπορεί, και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά, όταν οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι κάθε γενιά έχει τη δική της προοπτική, ανάγκες και προσδοκίες. Για παράδειγμα, οι γενιές των Βaby Βoomers (γεν. 1946-1964 ) υποκινούνται τυπικά από την ασφάλεια και την εξέλιξη, ενώ η Generation Y (γεν. 1977-1998 ) αναζητά εργασία με νόημα αλλά και πρόκληση. Είναι σημαντικό να είσαι ενήμερος για τις διαφορές των γενεών, έτσι θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις τα κίνητρα και διάφορα στυλ των γενεών, πράγμα που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις με συναδέλφους όλων των ηλικιών.

  •            
  •                

   Συγχαρητήρια, ξεκίνησες τη νέα σου εργασία. Το δύσκολο μέρος της διαδικασίας έχει περάσει. Ή μήπως τώρα αρχίζει;

   Τις πρώτες ημέρες στη νέα σου δουλειά θα συναντήσεις πολλούς νέους συνεργάτες. Ίσως να μην τους θυμάσαι όλους, αυτοί όμως θα σε θυμούνται καθώς και την εντύπωση που τους έκανες. Η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν για εσένα είναι, συνήθως, και αυτή που σχηματίζει μακροπρόθεσμα το τρόπο που θα σε προσεγγίζουν. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να εφαρμόσετε και να εντυπωσιάσεις θετικά τον νέο σου εργοδότη και τους συνεργάτες σου, και να ξεκινήσετε έτσι μία επιτυχημένη καριέρα.

   Πήγαινε προετοιμασμένος στην εργασία σου

   • Απόφυγε ή ελαχιστοποίησε τα προσωπικά σου θέματα στο χώρο εργασίας. Μπορείς να χρησιμοποιείς το μεσημεριανό διάλλειμα για τα προσωπικά σου θέματα και τηλεφωνήματα.
   • Θα πρέπει να είσαι συνεπείς στο ωράριο σου. Το πρωί δεν θα πρέπει να καθυστερείς και το απόγευμα να κάθεσαι λίγο παραπάνω, τουλάχιστον μέχρι να καταλάβεις τι συνηθίζεται στο νέο σου εργασιακό περιβάλλον.

   Κάντε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα

   • Μάθε τα ονόματα και τους ρόλους των συναδέλφων σου γρήγορα. Μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τις αντίστοιχες πληροφορίες.
   • Θα πρέπει να δείξεις ομαδικό πνεύμα, και να είσαι έτοιμος να βοηθήσεις. Η ευελιξία σου και το ενδιαφέρον σου για την επιτυχία της ομάδας γρήγορα θα εκτιμηθεί.
   • Μάθε περισσότερα για το νέο σου εργασιακό περιβάλλον. Συζήτησε με τους συναδέλφους σου για τις εργασιακές συνήθειες της εταιρείας.
   • Μάθε τις πολιτικές και διαδικασίες της εταιρείας. Μάθε τους κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν, και φυσικά εφάρμοσέ τους.

   Πάρε πρωτοβουλία

   • Γνώρισε τι προσδοκούν από εσένα. Κάνε ένα προσωπικό πλάνο για 30, 60 και 90 ήμερες που θα συμπεριλαμβάνει τους στόχους σου και τα πράγματα που πρέπει να μάθεις, τους συνεργάτες που πρέπει να γνωρίσεις, και τα έργα που πρέπει να ολοκληρώσεις.
   • Γνώρισε τον προϊστάμενο σου. Μάθε το στυλ που δουλεύει και προσπάθησε να εντοπίσεις ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επικοινωνείς και συνεργάζεσαι μαζί του.
   • Να είσαι οργανωμένος. Χρησιμοποίησε οποιοδήποτε εργαλείο σου είναι απαραίτητο – λίστες, σύστημα αρχειοθέτησης κλπ, για να έχεις τον έλεγχο της δουλειάς σου.
   • Κάνε ερωτήσεις. Κανείς δεν περιμένει από εσένα να γνωρίζεις τα πάντα από την αρχή, είναι προτιμότερο να ρωτάς από το να κάνεις λάθη βασισμένος σε ότι υποθέτεις ότι συμβαίνει.
   • Ρώτησε τον προϊστάμενο σου για την εικόνα που έχει σχηματίσει για την απόδοσή σου. Συζήτησε με τους συναδέλφους σου και προσπάθησε να καταλάβεις πως βλέπουν την πορεία σου.

   Κέρδισε τον σεβασμό των συνεργατών σου.

   • Εφάρμοσε κατά την επικοινωνία με τους συνεργάτες σου, τον κανόνα: 80/20. Κατά 80% να ακούς, και μιλάς κατά 20%.
   • Μπορείς να διαφωνείς δείχνοντας, όμως, πάντα σεβασμό στους συναδέλφους σου.
   • Να δείχνεις ευαισθησία. Δείξε ότι αναγνωρίζεις το χρόνο και την ενέργεια που οι άλλοι έχουν αφιερώσει στην συγκεκριμένη εργασία.
   • Να είσαι θετικός. Όλοι θέλουν να συνεργάζονται με ανθρώπους που είναι θετικοί. Ο καθημερινός σου ενθουσιασμός είναι πολύ σημαντικός.

   Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του προϊσταμένου σου και των άλλων συνεργατών σου από την πρώτη κιόλας ήμερα!

  •            
  •                

   Έχεις πάθος για την δουλειά σου;

   Παρακινείς και εμπνέεις τους συναδέλφους σου;
   Πετυχαίνεις τους στόχους σου;

   Οι επιτυχημένοι διακρίνονται από τις παραπάνω δεξιότητες. Έτσι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για την εργασία τους. Συνήθως έχουν αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες μέσα από την εργασιακή τους εμπειρία.

   Με λίγη προσπάθεια, μπορείς κι εσύ να ανέβεις στην κορυφή.

   Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

   • Διαχειρίσου τον χρόνο σου . Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη της καριέρας σου να μάθεις να δίνεις τις σωστές προτεραιότητες και να τηρείς τις προθεσμίες. Διαχειρίσου το χρόνο σου κρατώντας λίστες με αυτά που έχεις να κάνεις και κράτα ενήμερο το πρόγραμμά σου.
   • Δώσε αξία σε ό, τι κάνεις . Όλα όσα κάνεις είναι σημαντικά , το μυστικό όμως είναι να προσθέσεις – ή μερικές φορές να δημιουργήσεις – αξία σε αυτό που κάνεις. Προσπάθησε να κάνεις τη διαφορά σε ό,τι κάνεις.
   • Να είσαι επινοητικός. Στην εργασία σου πρέπει να είσαι άλλοτε ντετέκτιβ, άλλοτε ερευνητής και άλλοτε διαπραγματευτής. Μάθε τί πρέπει να κάνεις, πού πρέπει να απευθυνθείς και με ποιον πρέπει να μιλήσεις για να επιτύχεις τον στόχο σου.
   • Να είσαι ενημερωμένος. Να γνωρίζεις και να σέβεσαι τις πολιτικές και τις διαδικασίες της εταιρείας, να παρακολουθείς την εσωτερική επικοινωνία, τα εταιρικά νέα και τις τάσεις της αγοράς. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο εύστοχες ιδέες μπορείς να δώσεις.
   • Καλλιέργησε το ομαδικό σου πνεύμα. Γνώρισε καλά τα μέλη της ομάδας σου, ώστε ευκολότερα να τα εμπλέξεις στην επίτευξη των στόχων της ομάδας. Η επιτυχία της ομάδας είναι και επιτυχία δική σου.
   • Οργάνωσε αποτελεσματικές συσκέψεις. Στείλε την ατζέντα της συνάντησης νωρίτερα ώστε οι συμμετέχοντες να έρθουν προετοιμασμένοι. Ξεκίνησε στην προγραμματισμένη ώρα και τήρησε το χρόνο της συνάντησης. Αξιοποίησε τις δυνατότητες και την συνεισφορά του κάθε συμμετέχοντα. Τελείωσε την σύσκεψη στην προκαθορισμένη ώρα. Για όσα θέματα δεν ολοκληρώθηκαν, όρισε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μαζί με τις αντίστοιχες προθεσμίες. Οι συμμετέχοντες σίγουρα θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σου να χρησιμοποιήσεις το χρόνο τους αποδοτικά.
   • Γίνε ηγέτης. Δεν χρειάζεται να είσαι Διευθυντής για να δείχνεις ηγετικές ικανότητες. Πάρε πρωτοβουλία. Να είσαι πειστικός. Να είσαι υπεύθυνος. Κάνε κτήμα σου ό,τι αναλαμβάνεις. Επέλεξε τους συνεργάτες σου. Μάθε να αναγνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των άλλων.
   • Φτιάξε το όνομά σου . Για να αναγνωρίζεσαι ως επιτυχημένος, θα πρέπει να ξεχωρίζεις. Αναζήτησε ευκαιρίες να γίνεις μέλος μιας ομάδας, ανέλαβε δύσκολα έργα, επιδίωξε να εμπλακείς σε έργα που συμπεριλαμβάνουν άλλα τμήματα ή στελέχη, γίνε εθελοντής όπου χρειάζεται. Βεβαιώσου ότι η σκληρή δουλειά σου δεν περνά απαρατήρητη.

  Κατέβασε όλο το περιεχόμενο της ενότητας εδώ

 • Αναζητώ το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα
              
  •                

   Είσαι σε μια δουλειά που σου αρέσει, και εργάζεσαι σκληρά για να είσαι επιτυχημένος.

   Σκέφτεσαι ότι αυτή ίσως είναι μία καλή στιγμή να σκεφτείς την εξέλιξή σου;

   Πολύ σωστά! Ο χρόνος είναι με το μέρος σου, και μπορείς να σκεφτείς προσεκτικά και να σχεδιάσεις τα επόμενα βήματά σου χωρίς την πίεση της απώλειας εργασίας.

   Τότε, ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις πού βρίσκεσαι, που θέλεις να είσαι και πώς θα φτάσεις εκεί.

   Αξιολόγησε την τρέχουσα κατάστασή σου

   • Ξεκίνα με την ενημέρωση του βιογραφικού σου με όλες τις πρόσφατες επαγγελματικές εμπειρίες, δεξιότητες και επιτεύγματα.
   • Στη συνέχεια, αξιολόγησε τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου και τις δεξιότητές που ανέπτυξες, και σκέψου την ικανοποίησή σου με την τρέχουσα κατάστασή σου .
   • Χρησιμοποίησε αυτή την προσωπική σου απογραφή καριέρας ως την αφετηρία σου. Υπάρχουν δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσεις για να προχωρήσεις εκεί που θέλεις; Χρειάζεται να αναπτύξεις τη λίστα των επιτευγμάτων σου; Σκέψου σχετικά με τις εμπειρίες και τα εφόδια που μπορείς να πάρεις από το σημερινό σου ρόλο, για να συμπληρώσεις οποιαδήποτε κενά εντοπίζεις για το ρόλο που ονειρεύεσαι.

   Σχεδίασε το προσωπικό σου όραμα σταδιοδρομίας

   Ποια κατεύθυνση θέλεις να δώσεις στην καριέρα σου τώρα; Το επόμενο έτος; Σε πέντε χρόνια;

   Όπως συλλογίζεσαι την κατεύθυνσή σου, σκέψου:

   • Τι σε παρακινεί;
   • Ποιες είναι οι τάσεις στον κλάδο σου - ποιοί τομείς μεγαλώνουν και τι γνώσεις / δεξιότητες θα χρειαστούν;
   • Τι δυνατότητα μεταβίβασης των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σου σε άλλους κλάδους υπάρχει;
   • Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές σου ευκαιρίες
   • Τι είδους θέσεις και οργανισμοί θα ταίριαζαν στο όραμά σου;

   Ανέπτυξε το σχέδιό σου

   Στη συνέχεια, καθόρισε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις το όραμα της σταδιοδρομίας σου.
   Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι χρειάζονται από ένα έως τρία χρόνια για να επιτευχθούν. Συχνά αποτελούν μια στάση στο δρόμο προς τους μακροπρόθεσμους στόχους , οι οποίοι γενικά είναι προσβάσιμοι μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. Ένας στόχος μπορεί να είναι μια προαγωγή, μια θέση σε μια άλλη εταιρία, το επίπεδο του μισθού ή οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο.
   Μόλις έχεις ορίσει τους στόχους σου, γράψε κάτω τα βήματα που πρέπει να κάνεις για την επίτευξή τους. Για κάθε στόχο θα πρέπει επίσης να ορίσεις ένα χρονοδιάγραμμα καθώς και μία προθεσμία. Μπορείς να αναθεωρήσεις πάντα το σχέδιό σου με την πάροδο του χρόνου.

   Κάνε το να συμβεί

   • Βρες έναν μέντορα. Ένας μέντορας / σύμβουλος μπορεί να σου παρέχει καθοδήγηση και ειλικρινείς απαντήσεις για να σε βοηθήσει με την πορεία της σταδιοδρομίας σου. Επέλεξε κάποιον που σέβεσαι και εμπιστεύεσαι ο οποίος έχει επίσης μια σταθερή φήμη στον κλάδο σου και επαφές μέσα στον κλάδο και στη κοινότητα. Σκέψου έναν πρώην συνάδελφο ή μάνατζερ, έναν τοπικό ηγέτη στον χώρο των επιχειρήσεων ή έναν ακαδημαϊκό καθηγητή. Κράτησε τον μέντορά σου ενημερωμένο σχετικά με την καριέρα σου και τυχόν προκλήσεις ή δύσκολες αποφάσεις που αντιμετωπίζεις.
   • Δικτυώσου. Δικτύωση σημαίνει να κάνεις επαφές και να χτίσεις σχέσεις με ανθρώπους που μπορούν να προωθήσουν την καριέρα σου. Η δικτύωση είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεις μια νέα θέση εργασίας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου.
   • Συνέχισε να μαθαίνεις

   Για να προχωρήσεις, θα πρέπει να ενημερωθείς. Ενσωμάτωσε ευκαιρίες μάθησης στο σχέδιο σταδιοδρομίας σου:

   - Γνώρισε τι είναι «καυτό» στις τάσεις του επαγγελματικού χώρου που σε ενδιαφέρει. Να παρακολουθείς σε τακτική βάση τις αγγελίες εργασίας που δημοσιεύονται για να εντοπίσεις πρότυπα στις δεξιότητες και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που είναι πιο σημαντικά για τους εργοδότες. Αν οι ικανότητές σου αυτή τη στιγμή δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των ρόλων που στοχεύεις , βρες έναν τρόπο για να επικαιροποιήσεις τις δεξιότητές σου.
   - Διάβαζε. Κάθε φορά που διαβάζεις ένα περιοδικό, εφημερίδα, ιστοσελίδα ή blog, μαθαίνεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σου. Χρησιμοποίησε υπηρεσίες όπως το Google Alerts, που σου στέλνει αυτόματα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά πληροφορίες που θα ήθελες να παρακολουθείς . Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον τρέχοντα εργοδότη σου ή έναν πιθανό εργοδότη.

   - Εξερεύνησε νέες καριέρες. Αν είσαι σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει, δεν πληρώνει καλά ή δεν ευθυγραμμίζεται με τους δικούς σου στόχους σταδιοδρομίας, εξέτασε την κάλυψη μίας θέσης προσωρινής απασχόλησης σε ένα νέο ρόλο για να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, να κάνεις νέες επαφές ή να δοκιμάσεις κάτι που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

   - Βάλε στόχο να μαθαίνεις και να αναπτύσσεις δύο νέες δεξιότητες κάθε χρόνο. Θα μπορούσαν να είναι δεξιότητες που ο μάνατζέρ σου συνιστά, δεξιότητες που ζητά η αγορά για τους ρόλους που σε ενδιαφέρουν, ακόμη και κάτι που θέλεις να αναπτύξεις από προσωπικό ενδιαφέρον.

   Επανεξέτασε το πλάνο σου

   • Αφού έχεις καταγράψει το σχέδιό σου, χρησιμοποίησέ το για να διατηρήσεις την προσοχή σου στα βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στις σταδιοδρομικές σου φιλοδοξίες.
   • Επανεξέτασε την πρόοδό σου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, και κάνε τις απαραίτητες αναθεωρήσεις.

   Και πάντα να θυμάσαι, ΕΣΥ έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα να συμβούν !

  •            
  •                

   Έχεις αποφασίσει να κάνεις μία αλλαγή στην καριέρα σου!

   Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να είναι τρομακτικό αλλά παράλληλα θα σε ανταμείψει.

   Το να «χαρτογραφήσεις» την πορεία σου για τον επόμενο προορισμό της καριέρας σου απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και αφοσίωση.

   Παρακάτω θα βρεις 12 χρήσιμες συμβουλές:

   1. Γνώρισε τι είναι αυτό που θέλεις. Πως μοιάζει η αλλαγή που θέλεις; Πως θα περιέγραφες την ιδανική δουλειά για σένα; Ποια είναι αυτά που σου αρέσουν και ποια όχι; Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να έχει μία νέα θέση εργασίας;

   2. Κάνε μία προσωπική απογραφή. Φτιάξε μία λίστα με τα δυνατά σου στοιχεία, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, τις ηγετικές θέσεις, τους ρόλους, τους κλάδους και τα εργασιακά περιβάλλοντα. Αξιολόγησε το επίπεδό σου για το καθένα από αυτά τα στοιχεία. Υπολόγισε αν και κατά πόσο παίζουν ρόλο στην επιθυμητή καριέρα σου.

   3. Προσδιόρισε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σου. Ποιες είναι οι δεξιότητες που επιθυμούν οι εργοδότες και τις οποίες μπορείς να μεταφέρεις σε μία νέα θέση εργασίας. Σκέψου για γνώσεις που έχεις αποκτήσεις και ικανότητες που έχεις αναπτύξει μέσα από τη δουλειά, τα χόμπι, τον αθλητισμό ή άλλες εμπειρίες ζωής.

   4. Εντόπισε τα κενά. Θα πρέπει να ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις για να πας από το σημείο Α στο σημείο Β. Τι πρόσθετες δεξιότητες και εμπειρία χρειάζεται; Μήπως χρειάζεσαι και περισσότερη εκπαίδευση ή απλά μία νέα δεξιότητα; Αυτό θα βοηθήσει επίσης να καθορίσεις το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής.

   5. Όρισε έναν σύμβουλο-μέντορα. Ένας σύμβουλος μπορεί συμβάλει στο να οδηγηθείς και να σε παρακινήσει να επιτύχεις τους επιθυμητούς στόχους της σταδιοδρομίας σου. Επέλεξε για σύμβουλο ένα άτομο που σέβεσαι και εμπιστεύεσαι. Χρειάζεσαι κάποιον που να μπορεί να σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο και στον οποίο θα λογοδοτείς σε όλη τη διαδρομή.

   6. Εντόπισε ευκαιρίες για μάθηση. Παρακολούθησε μαθήματα μέσω διαδικτύου. Γράψου σε μία σχολή. Υπολόγισε τι είδους γνώσεις χρειάζεσαι οι οποίες θα σε βοηθήσουν ώστε να γίνεις ο κατάλληλος υποψήφιος για τον επόμενο ρόλο που στοχεύεις στην σταδιοδρομία σου.

   7. Απέκτησε σχετική εμπειρία. Μπορεί να έχεις χρόνια εργασιακής εμπειρίας, αλλά ίσως ο ρόλος που στοχεύεις να απαιτεί εξειδικευμένη εμπειρία. Διερεύνησε την πιθανότητα να αποκτήσεις σχετική εμπειρία μέσω του εθελοντισμού, της πρακτικής άσκησης ή με την κάλυψη θέσεων προσωρινής απασχόλησης.

   8. Δημιούργησε το δική σου brand. Σκέψου για τις ικανότητες, την προσωπικότητα, την εμπειρία, το πάθος και τους νέους επαγγελματικούς σου στόχους. Ποια είναι τα 3-5 πράγματα που θέλεις ο κόσμος να ξέρει για σένα; Προώθησε το νέο σου προσωπικό brand εντός και εκτός διαδικτύου.

   9. Αναθεώρησε το βιογραφικό σου και προφίλ σου στο διαδίκτυο. Δώσε έμφαση στις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σου και στη σχετική εμπειρία σου. Μεταμόρφωσε το βιογραφικό σου και το προφίλ σου στο διαδίκτυο (Linkedin, Facebook κλπ) συμπεριλαμβάνοντας σχετικά παραδείγματα και εμπειρίες.

   10. Ασχολήσου με το προσωπικό σου δίκτυο. Το διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος τρόπος για να βρεις κάθε τύπο εργασίας. Συνέχισε τη διαδικτυακή διεύρυνση αλλά μη ξεχνάς τη διεύρυνση επίσης μέσα από τηλεφωνήματα, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και φυσικά τις προσωπικές συναντήσεις.

   11. Χρησιμοποίησε το LinkedIn. Το προφίλ σου στο LinkedIn μπορεί να αναδείξει με παραδείγματα την εργασία σου και την πείρα σου, περισσότερο κι από το βιογραφικό σου. Συμπλήρωσε το προφίλ σου στο 100% για μέγιστα αποτελέσματα. Κάνε τις σχετικές επαφές, πάρε μέρος σε ομάδες που ταιριάζουν τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα.

   12. Διατήρησε γύρω σου ένα περιβάλλον που σου προσφέρει υποστήριξη. Το να κάνεις μία αλλαγή στην καριέρα σου μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Δημιούργησε μία υποστηρικτική ομάδα ανθρώπων που θα σε ενθαρρύνει και θα σε εμπνέει για να επιτύχεις το στόχο σου.

  •            
  •                

   Ένα βήμα μπροστά στην καριέρα σου;

   Μια επιστροφή στο σχολείο;

   Ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας;

   Όταν μια καλύτερη ευκαιρία κάνει την εμφάνισή της, είναι ώρα να παραιτηθείς και να προχωρήσεις μπροστά.

   Η παραίτηση μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Δες εδώ πως να κάνεις την παραίτησή σου όσο πιο θετική γίνεται.

   Μείνε Θετικός και Διατήρησε τις Καλές Σχέσεις

   Ο στόχος σου καθ’ όλη τη διαδικασία της παραίτησής σου πρέπει να είναι να διατηρήσεις ποιοτικές σχέσεις με τον διευθυντή σου, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους σου. Σε αυτό το πλαίσιο, δώσε έμφαση στις θετικές εμπειρίες σου από τη δουλειά και περιόρισε την αρνητικότητα στην επικοινωνία σου.

   Γράψε μια Καλή Επιστολή Παραίτησης

   Μια καλή επιστολή παραίτησης είναι σύντομη και άμεση:

   • Δήλωσε ότι πρόκειται για την επίσημη ενημέρωση για την παραίτησή σου
   • Όρισε την ημερομηνία της τελευταίας ημέρας εργασίας σου. Μια τυπική περίοδος παραίτησης είναι από δυο έως τέσσερις εβδομάδες.
   • Δεσμεύσου ότι θα κάνεις την περίοδο παράδοσης όσο το δυνατό πιο ομαλή. Προσφέρσου να βοηθήσεις στην εκπαίδευση του αντικαταστάτη σου, και δέσμευσε αρκετό χρόνο ώστε να κλείσεις τις εκκρεμότητές σου.
   • Ευχαρίστησε την εταιρεία για τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που σου προσέφερε.

   Σημεία προς αποφυγή: παράπονα, συγκρούσεις ή αρνητικές εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να δηλώσεις γιατί φεύγεις ή τι θα κάνεις μετά.

   Πριν Παραδόσεις την Επιστολή

   Μερικές φορές ζητείται από τους εργαζόμενους να φύγουν αμέσως μετά την παραίτησή τους. Προετοιμάσου για αυτό το σενάριο παίρνοντας μαζί σου στο σπίτι προσωπικά αντικείμενα. Συγκέντρωσε εκ των προτέρων στοιχεία επικοινωνίας διευθυντών, συνεργατών και συναδέλφων που χρειάζεσαι προκειμένου να διατηρήσεις το δίκτυό σου. Συνέλεξε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεσαι για το βιογραφικό σου.

   Η Ανακοίνωση της Παραίτησής σου

   Σχεδίασε να παραδόσεις την επιστολή στον διευθυντή σου χέρι με χέρι. Σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι φεύγεις. Να περιμένεις ότι ο διευθυντής σου μπορεί να αντιδράσει με κάποιον τρόπο. Αν έχεις άγχος για αυτή τη συνάντηση, προετοίμασε τα σημεία που θέλεις να επικοινωνήσεις. Να θυμάσαι να είσαι ήρεμος και ευχάριστος κατά την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

   Όρισε μια ώρα με τον διευθυντή σου για να συζητήσετε τη μετάβαση. Ίσως θέλει να συμφωνήσετε τις εργασίες που θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει πριν φύγεις, καθώς και τον ρόλο που θα έχεις (αν θα έχεις) στην ανεύρεση και εκπαίδευση του αντικαταστάτη σου.

   Η Συνέντευξη Εξόδου

   Μπορεί να σου ζητηθεί να κάνεις μια συνέντευξη εξόδου (exit interview) με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να επικεντρωθείς στις θετικές εμπειρίες που είχες. Αν ερωτηθείς σχετικά με συγκρούσεις, προσπάθησε τα σχόλιά σου να είναι ουδέτερα.

   Τέλος, διευθέτησε τυχόν εκκρεμότητες σχετικά με παροχές, ημέρες μη ληφθείσας άδειας ή άλλες αμοιβές, πριν φύγεις.

   Τώρα είσαι ελεύθερος να επικεντρωθείς στην επιτυχία που έρχεται!

  Κατέβασε όλο το περιεχόμενο της ενότητας εδώ